2021-06-21
❀ Mamaday Studio #油麻地 #💛❀❗️楼高三层玩味甚强Cafe 到处都系打卡位❗️——————————————————相信大部份人对Mamaday都唔会陌生,佢哋凭着大胆玩味嘅风格杀出一条血路,吸引咗好多年轻人✨前牌佢哋喺佐敦一幢唐楼开咗间新嘅Cafe,三层高,装修有复古味道得来又有新派玩味嘅摆设,而且仲有露台,成间舖头充斥着打卡位📸️食物主要为咖啡、小食,采取自助形式,楼下order完之后,自己攞上上面拣喜爱嘅位置。另外仲有两只猫咪喺度🐱,几痴人㗎都!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 精选蛋糕 蓝莓利宾纳慕丝蛋糕 $48 (4.3/5) 有惊喜😆落单之前冇实物图,本身听到利宾纳有啲惊惊地,不过见其他甜品款式又冇咁特别,决定试一试!冇谂过利宾纳嘅提子香气同蓝莓系咁夹,最出色系面头有利宾纳嘅啫喱,入口之后溶化,同慕丝混合得好好👍🏻。而且成件事好清新,又唔会好似芝士蛋糕咁腻,值得试(PS应该唔系恒常款式,如果遇到就记住试啦).☞ 松露蕃茄贝果 $56 (3.8/5)以Cafe bagel来讲,我觉得翻热得算系唔错👌🏻。能够做到外微脆,但唔刮口。内烟韧,唔会过干或者过湿。都食到干蕃茄嘅香气,就咁食
❗️楼高三层玩味甚强Cafe 到处都系打卡位❗️
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 精选蛋糕 蓝莓利宾纳慕丝蛋糕 $48 (4.3/5)
有惊喜😆
☞ 松露蕃茄贝果 $56 (3.8/5)
以Cafe bagel来讲,我觉得翻热得算系唔错👌🏻。
能够做到外微脆,但唔刮口。内烟韧,唔会过干或者过湿。
都食到干蕃茄嘅香气,就咁食唔搽酱都OK。另外会配埋松露cream cheese,点埋就更香。
(PS凭外貌口感,我觉得同blendit好似,不过上网又好似揾唔到佢哋有partnership,我自己本身都OK blendit嘅texture,不过惊喜就冇咁大。而且呢个价钱都算贵,网购更加大更加丰富馅料嘅bagel都唔需要呢个价。)
☞ 豆腐豆腐咖啡 $48 (3.9/5)
系加入咗豆腐成份嘅latte,容易入口,尤其适合钟意奶啡嘅人。
喺咖啡底里面加咗少许豆腐渣,表面再加左一球豆腐雪糕。
豆腐雪糕味道都算香,不过口感稍为有啲似忌廉,而且摆好耐都唔会溶,自己觉得有啲腻🤭。
☞ 是是鬼鬼但但 $58 (3.9/5)
略有啲哗众取宠嘅感觉,其实就系柚子味tonic coffee🙈。
不过都好饮嘅,柚子嘅酸甜清爽,中和到咖啡嘅苦,但同时间依然饮得出咖啡嘅香气,喺炎热嘅天气饮番杯都几清凉。
而且亦有渐层,都算靓。
✨整体味道: 3.9/5
✨环境装修: 4.7/5
✨服务态度: 3.5/5
✨性价比: 3.7/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
成间Cafe真系好有gimmick,单单系Cafe嘅外型已经非常值得打卡,内里三层高,仲充满各式各样嘅独特摆设,难怪开业一段时间依然有咁多人嚟影相📸️。食物选择就算好多,主要都系咖啡、小食、甜品,回头度未必太高,但值得参观一次。而且里面仲有猫猫🐱,都几亲人,可以话系一间猫Cafe(?)🤣。
——————————————————
Mamaday Studio (油麻地)
🚩油麻地白加士街105号地舖