2021-03-29
原本想订依间酒店嘅Lunch buffet,奈何我哋战斗力太鸡肋,最后退而求其次试试佢个Afternoon Tea Set,之前有睇过佢menu,觉得少少哋几岩我依啲贪食嘅小鸟胃😂今次终于无嚟错👉🏻红磡都会海逸酒店-Promenade西餐厅,环境非常宽敞,我哋被带去近落地玻璃位置,阳光穿透餐厅内,光猛得嚟几有feel😍 现场大部分人都食紧尾水Lunch buffet,目测只有连埋我一共4枱食3-5点Afternoon Tea Set☕️首先睇睇个menu都有好多种款式咸点同甜品,饮品我拣咗清新去腻嘅French Earl Grey,入口有淡淡果香,不涩不苦,味道比起英式更显优雅温柔不浮夸简约三层架上枱,款款点心外观虽朴实但份量十足,第一层必然喺例牌款式嘅咸点,一共3款-烟薰三文鱼芝士薄饼卷:湿润弹牙饼皮夹住厚切烟三文鱼同芝士,层次分明,口感满分💯-意大利风干火腿配长法包:法包仍能保持脆卜卜,配上大块风干火腿,貌不惊人但比起其他酒店华而不实,我宁可拣好食😎-吞拿沙律挞:挞底松脆,夹吞拿鱼沙律,依款永远都咁稳阵第二层喺我最爱嘅甜品,都喺3款-芒果拿破伦:依间酒店buffet最吸引我就喺芒果拿
-吞拿沙律挞:挞底松脆,夹吞拿鱼沙律,依款永远都咁稳阵
第二层喺我最爱嘅甜品,都喺3款
-芒果拿破伦:依间酒店buffet最吸引我就喺芒果拿破伦, 一出炉就瞬间俾人清碟👍🏻 层层新鲜清甜芒果肉,酥皮松化得嚟唔油腻,用叉食都无难度,唔会一拮难散晒,真心极度推介😍
-白酒啫喱杯:啫喱用上白酒同新鲜蓝莓,唔特别惊喜,但胜在不算太甜
-朱古力宝藏:这款其实是朱古力脆皮泡芙,外貌唔高贵,但估唔到泡芙无腍到加埋朱古力脆皮,比预想中好食
最底层都喺3款甜品
-提子松饼:正常发挥,不过不失
-榴梿芝士挞:对榴梿制品不感兴趣嘅我就觉得榴链同芝士平衡得不错,食完不会口臭
-绿茶意大利芝士蛋糕:Tiramisu变奏版,基底喺传统嘅Tiramisu,咖啡酒过多,中层手指饼过湿,上面铺上绿茶粉,都食正淡淡绿茶香,整体不过不失
最后一款甜品喺Haagen Dazs雪糕批,有款口味可以选:士多啤梨、芒果、朱古力,我选朱古力味作完美嘅总结😆
由于今次喺官网预付全数可享有85折,$328折后加一,只需$311.6/2位,以咁抵价钱同不俗质素嚟讲,性价比很高,十分满意嘅一餐