2018-08-13 386 浏览
上次食左朴生的料理店,一直念念不忘佢清新脱俗的味道,尤其挂住佢杯羽衣甘蓝冰沙独特的香气,知道佢隔离仲有一间buffet店,而且仲系素buffet,今天专程来品尝。见到网上对佢评价两极分化严重,尤其系负评甚多,抱住好奇亦兴奋的心情来食素buffet,老实讲,好奇系因为想知道点解咁多人写得咁差,明明隔离的料理店出品优秀,呢边的自助餐又差到去边?而我地本身就比较喜欢食素,成日都会去食斋菜或整沙律,素食有利健康嘛!知道佢系素自助,自然兴奋了!门口check in比钱之后就可以每人拣一款main course ,原来是半自助,我地拣左豆腐素芝士汉堡同素芝士荷兰大磨菇铁锅饭。店员会详细介绍店内用餐的特色,讲解如何diy自己喜欢的拌饭或饭团,又介绍菜式特点同种类及位置,讲解素食的成分,十分热情!餐厅同隔离料理店一样,装修都简约清爽,彰显清新自然的风格,正如其名「朴生」,朴素生辉,食素有益健康吖!每张枱都有一个电磁炉,方便自助整年糕部队锅,真系好正!首先,main course 上场。👉🏽素芝士荷兰大磨菇铁锅饭,要小心锅边热。全素!卖相好靓,各种蔬菜配搭磨菇,面层铺满芝士,香味扑鼻!将溶化左的芝士拌饭

每张枱都有一个电磁炉,方便自助整年糕部队锅,真系好正!

首先,main course 上场。
👉🏽素芝士荷兰大磨菇铁锅饭,要小心锅边热。

全素!卖相好靓,各种蔬菜配搭磨菇,面层铺满芝士,香味扑鼻!将溶化左的芝士拌饭,别有一番风味,食左一半我地醒起问店员拎辣酱,即刻石锅饭大变身,变成辣味石锅!正!
👉🏽豆腐素芝士汉堡
豆腐汉堡我地系第一次食,十分有惊喜!
豆腐不是普通的豆腐,食落有咬头,竟然似食紧肉,即系用菇同豆腐制成的斋,好特别!配有紫薯片,又靓又健康。

食完main course,我地就向自助区进军,各种素菜食材质素极高,新鲜亦选择多。自助餐的食材质素糸成败关键,呢一点好值得一提,「朴生」做得好好,我会豪不犹豫比正评!
美中不足的是饮品方面弱左的,选择少左d。
我地DIY左一个年糕部队锅,素火腿,素肠,菜,年糕...加上汤底,在电磁炉上加热。原本想试下网上讲既羽衣甘蓝汤底,可惜今晚系传统辣酱汁同素清汤。所以我地拣左辣酱汁,火辣辣好好味。

尤其好味系素火腿,又系一大惊喜!在辣汤中煮过的素火腿,特别好味,口感好似食紧肉,仲见到肉丝!不得了!之后我地加左好多入去煮。
至于韩式拌饭同饭团,因为太饱了,我地冇加米饭,只系拎左N种素菜料,玉米,青瓜,胡萝卜,紫菜,藜麦,果仁.....整左个劲健康的靓靓沙律。

最后我地又DIY左豆腐花,加左N种料,不得不赞豆花好滑,公和荳品出品。
素蛋挞,芝士蛋糕,都好好味。
仲有汤供应,南瓜汤好绵密。
最后我地试左少少蜜黑豆,Q软甜蜜蜜,为自助素食划上完美句号。
2018-08-07
  • 豆腐芝士素汉堡