2022-07-04
嚟到机场,欢送完挚友之后,难得嚟到当然都尝试揾吓好西,😳尤其是以而家嘅机场咁空旷,虽然少咗好多热闹但系多咗嘅似乎系优雅嘅环境,𠮶一份静静嘅环境甚至都可以听到飞机起飞嘅声音。肚饿就揾咗间以专食拉面为主嘅Tongkotsu 8 by 三田制面所。🍜咖喱豚骨汤拉面—🍜 无论系传统猪骨汤又或者系辛辣猪骨汤再或者系黑蒜油汤底,基本上每间拉面店都会有,所以拣嘅时候当然拣一啲极少接触嘅汤底,好似呢一个咖喱豚骨汤🍛,从个汤底上就已经feel到有几浓郁,就好似喺三田制面所食嘅沾面一样,当然强调嘅系浓香但又唔会做到咸嘅效果,调味上到经过balance。🍜至于面底就用左幼身嘅面,咁就可以做到一啖面再一啖汤,咁就系最佳嘅食法,半肥瘦嘅叉烧亦都系一大焦点, 🤤即使肥嘅话,都冇出现油腻感觉。至于枱头旁边亦都放咗即磨芝麻同埋辣椒粉用嚟带出更香嘅味道,配合拉面亦都几夹🍜特制炸鸡— 🍗有拉面当然都唔少得小食,呢一个炸鸡最出色嘅地方一定系新鲜即整所以皮嘅部份格外酥脆,🍗肉质仍然系一丝丝嘅感觉,呢一啲都系新鲜嘅特征。🍗Tonkotsu 8 by 三田制面所 (香港国际机场机场一号客运大楼) (赤𫚭角)赤𫚭角畅达路1号香港国
赤𫚭角畅达路1号香港国际机场机场一号客运大楼5楼抵港层接机大堂(非禁区)