2021-04-27
成个月前Online订枱,以为好爆,去到见到又好似另一回事㖞⋯⋯ Anyway,嚟得文华东方,比得咁嘅钱,期望和底线当然会大大提高啦!四日前已经陆续每日都收到call同埋message做confirmation,佢哋咁紧张,唔通真系会好似刺激?不过由于比较忙,所以到当日先记得打电话去回覆reconfirm。准时去到,接待过程机械化,冇乜感觉,坐在窗门旁边二人枱,望到海景,餐厅嘅装修,系有花过心机,但系都系旧酒新瓶,冇乜新嘅创意,似以前嘅English men’s club/ gentlemen’s lounge,其实今次系特登嚟睇装修,不过完全冇惊喜,见过晒,冇独特之处⋯⋯服务员问我想唔想要杯嘢饮,谂住嗌杯Cocktail,问佢一啲问题,唔识答,跟住佢去咗揾帮手⋯⋯ 似乎佢哋要多啲培训啦!后来见到以前喺Otto e Mezzo嘅一个好出名mixologist而家嚟到呢度做,佢就好热情,仲介绍咗一啲好有特色嘅鸡尾酒,开头谂住嗌Queen’s Gimlet,佢推介Two Bishops,闻到好香嘅柚子,味道唔错。呢度嘅水用咗Belu,freeflow每人$30,算合理,亦可以为地球作出贡献
呢度嘅水用咗Belu,freeflow每人$30,算合理,亦可以为地球作出贡献!
居酒屋来讲佢嘅Menu选择少,寿司鱼生天妇罗炉端烧都系得几款,个Menu字体好细,就算20/20视力都有点吃力,仲有好多用英文拼音嘅日文字,几难睇得明究竟系啲咩嚟,不过帮我哋点菜𠮶个服务员都帮我我哋逐一解答到。
点左两个starter,一个Maki,两个Robata,食完冇感觉,所有点嘅菜式其实原材料非常重要,但系食落去感受唔到突出之处,味道一般,Seaweed Salad好湿,dressing太多,豆腐嘅粉好厚,有啲食落去仲胶胶哋,Tuna Maki求其喺Donki买盒都好食过佢,几条奀挑鬼命嘅烧芦笋点完只温泉蛋,觉得有啲嘥,所以用匙羹食埋啲蛋汁😆,烧和牛,要medium rare,不过似medium多啲,仲几dry,所有嘅热食一啲都唔热,食物简单唔系问题,不过要知道越简单就越难做,咁嘅食物质素,喺外边都唔难揾⋯⋯
最后甜品系芝麻雪糕,雪糕唔冻,但系又唔溶,好creamy,好有芝麻味,个cone好脆,不过因为唔冻,所以唔觉得食紧雪糕⋯⋯
整体服务一般,好Standard,机械化,冇特别嘅感觉。
环境虽然冇乜新意,不过系舒服嘅,除咗张凳,坐得好唔舒服⋯⋯
食完成餐饭,味蕾冇感觉,个肚冇感觉,情绪依然平淡,不值,试过就算⋯⋯