2011-05-02
早前去完澳门, 冇食到水蟹粥, 返到黎, 同屋企人食膏蟹粥补数由5点打电话去订台打到6点半, 终于有人听, 几惊佢五一假期冇开去到只系得番街边台, 我地决定等一阵, 因为食粥比较热等左5分钟就有位坐低打开menu, 好似有好多款, 其实都离不开蟹同蚬, 只系任你点mix & match想食八爪鱼丸, 佢话冇做想食米通雷沙汤丸, 佢又话得普通雷沙汤丸 (其实加米通好简单o者, 即系话D汤丸整定, 唔食冇损失) 膏蟹粥(例窝) :menu 写住例窝 2-3人用, 我觉得有5-6碗满饭碗, 如果净食一样, 我觉得2-3人够饱, 如果你打算食埋其他款, 4个人share一窝, 再叫其他野都够窝粥真系滚热辣, 粥底够绵, 蟹膏同粥彻底混合, 味道甘甜由于蟹o既鲜甜被迫哂出黎, 蟹肉变得逊色, 唔能够两全其美, 不过都够多肉新鲜 蚝仔春卷 :2条$29 4条$58, 其实叫4条冇平到, 不过都叫左4条唔知系咪饮得茶多, 上台时发觉冇沙律酱, 觉得好似差D野春卷系即炸热辣辣, 几热都好, 照放入口春卷皮脆, 蚝仔肥美鲜甜, 呢一刻我知道点解冇沙律酱, 因为味道o岩o岩好, 食完好想再食 唔知鲜蚬春
去到只系得番街边台, 我地决定等一阵, 因为食粥比较热
等左5分钟就有位
想食八爪鱼丸, 佢话冇做
膏蟹粥(例窝) :
窝粥真系滚热辣, 粥底够绵, 蟹膏同粥彻底混合, 味道甘甜
唔知系咪饮得茶多, 上台时发觉冇沙律酱, 觉得好似差D野
春卷系即炸热辣辣, 几热都好, 照放入口
唔知鲜蚬春卷系咪都系咁好味呢
D蚬成座山咁, 饭应该有5碗, 份量ok
不过饭还饭, 蚬还蚬
饭见到有蛋碎, 应该系将隔夜炒饭放入笼蒸热, 蚬就用油盐水煮熟, 等饭蒸热之后先再放蚬上去
两个味完全分离
因为我食饭一定要有蔬菜, 所以叫呢个
茄子唔够熟
肉躁味道ok, 可以同冇味o既炒饭捞埋一齐食