2024-07-07
去咗围方行街,临走之前去呢间老字号嘅小食店买外卖返屋企,同一班朋友睇波一齐食。小食店应有尽有,谂得出啲街头小食都有得卖。最吸引我就系臭豆腐,最钟意食臭豆腐,越臭越正🙈呢度啲臭豆腐仲配上巨利酱园嘅甜酱同埋豆瓣酱,外面香脆里面柔软,好滋味。另外小食店必备嘅鱼蛋、烧卖、煎酿三宝呢度梗系有,我哋每样买咗啲。鱼蛋系陈皮鱼蛋,烟烟韧韧,加上舖头特制嘅辣汁,香辣惹味。鱼肉烧卖就正常发挥,烟烟韧韧。煎酿三宝其实唔止三宝,我哋每样执啲,有酿青椒、酿红肠、酿豆腐、酿西兰花、酿冬菇、仲有炸鲮鱼球同埋炸饺。我仲叫咗蜜糖烧猪颈肉,真系即叫即烧,猪颈肉厚切,肥美甘香,配上甜甜嘅酱汁,绝配。烧黑椒牛丸都正,够晒黑椒味。肉碎狗仔粉最正系店舖自制嘅辣菜谱,肉碎加上葱花再加爽脆辣菜谱,令到味道即时提升,狗仔粉软滑,连汤一齐食好易入口。另外仲叫左生菜鱼肉同埋碗仔翅,今次真系过足口瘾,我谂得出嘅小食呢度大部份都有齐。
另外小食店必备嘅鱼蛋、烧卖、煎酿三宝呢度梗系有,我哋每样买咗啲。鱼蛋系陈皮鱼蛋,烟烟韧韧,加上舖头特制嘅辣汁,香辣惹味。鱼肉烧卖就正常发挥,烟烟韧韧。 煎酿三宝其实唔止三宝,我哋每样执啲,有酿青椒、酿红肠、酿豆腐、酿西兰花、酿冬菇、仲有炸鲮鱼球同埋炸饺。