喺香港讲起面包,可能好多人都会谂起bakehouse,但其实香港仲有好多高质面包店嘎!例如今日同大家介绍嘅呢间进驻喺铜锣湾嘅君兰面包厂,作为港岛区首间分店会有更多新惊喜。呢度嘅面包每日由师傅新鲜焗制,100% MADE IN HONG KONG😍主打多款新派菠萝包、牛角包登场,款款都有不同味道。有好多唔同味道嘅包都好想试,今次拣咗其中五款,每款都好高质!开心果小牛角包 $22近期开心果制品好Hit,呢度都有,呢个牛角包牛油味好香,层层分明,好酥脆,面头嘅开心果酱唔会太甜,好推荐黑糖麻糬小菠萝包 $22菠萝包,上层好酥脆,夹住烟靭拉丝嘅麻糬,口感好丰富,黑糖味浓郁得黎唔会过甜葡挞$10葡挞同样好酥脆,蛋浆部份滑嫩,而且比例好多、好厚,好足料!朱古力扁可颂 $32早排扁牛角好Hit,今次都系我第一次试,呢个超级大块,真系压到好扁,好似巨型曲奇咁,口感食落好酥脆,有少少似巨大版同再松化啲嘅蝴蝶酥,朱古力味道浓郁,好味😋芒果布甸包 $19呢个真系好抵食,拎上手好大个,布甸部份震腾腾,口感滑嫩,蛋香味浓郁,面头添加咗芒果粒,令成个味道同口感更丰富

开心果小牛角包 $22

黑糖麻糬小菠萝包 $22

葡挞$10
葡挞同样好酥脆,蛋浆部份滑嫩,而且比例好多、好厚,好足料!

朱古力扁可颂 $32

芒果布甸包 $19