2023-08-14
今日放咗工谂住奖励一下自己 同朋友嚟到沙田丽豪酒店嘅濠餐厅食自助餐 一入到嚟 喺门口附近已经见到唔少精致有趣嘅打卡位 返工所累积落嚟嘅疲惫感都一扫而空餐厅嘅室内环境清洁干净 设计简约优雅 未品尝到佢嘅食物之先 已经有令人宾至如归嘅感觉 落地玻璃外仲可以见到唔少宾客 一家大细喺游泳池畅泳 气氛乐也融融食物方面 无论系种类定系味道都令人满意 餐厅嘅面积唔算太大 但一般嘅中西日式食物都齐备 当日甚至见到比较少见嘅清真食物 可以话系麻雀虽小五藏俱全 我自己就比较钟意餐厅嘅海鲜 佢嘅贝壳类食物例如蚬肉同螺肉都保持到鲜味 食落爽口弹牙 保持到唔错嘅性价比 熟食方面就比较钟意DIY乌冬 佢有一个位置可以比食客挑选自己钟意嘅食材 再由厨师亲自烹调一碗DIY乌冬 食落热辣辣 汤味浓郁 甜品方面同样令人满意 餐厅久唔久就会有厨师推出一度新鲜调制嘅甜品 我当日就有幸试到佢嘅忌廉雪糕蛋糕 实在系一日之中嘅小确幸