2024-08-09
朋友话去重庆大厦食野,初时以为系好多印度餐厅果树,点知黎个印象大反转,系重厦侧边隔两三个舖位有条扶手电梯仔落去,一个叫Health既食店集中地库,一落到去已经闻到唔同食物既味道,胃口大开,真心好多唔同野食,装修颇新但冇果浸新味,去到门口,见到比其他舖更多既食客系入面,应该系好野喇! 坐低座位都几舒服,嗌完上菜时间好快就到,个人觉得二人餐几抵食,乜都齐鸡丝汤粉最钟意系个汤底,够鲜甜清新,唔会好似其他猪骨汤咁好油腻,一啖又一啖系咁饮汤,份量仲要好足香茅鸡翼捞檬鸡翼富有香茅味,好剌激食欲同胃口,捞檬个汁自己可以按自己喜好淋多与少,檬粉够弹牙同挺身安南鲜虾纸米卷新鲜蔬菜配合手包米纸,有别一般容易散开既米卷,佢包得几好,入口清爽,作为前菜的确唔错田园灼时蔬以为炒碟菜唔会有太大惊喜啦,佢都几有心思地少油再炸蒜舖面,卖相好好方便女仔打咭越式炸虾饼食煎炸野捞埋泰式酸辣酱永远都系咁出色,呢个炸到岩岩好虾饼,粉同肉既比例岩岩好,好味!越式炸春卷卖相似虾头,但其实系春卷,呢个要趁热食,推介.好味!越式猪颈肉追加小食之一呢个我大推,猪颈肉出黎仍然光泽同有咬口,轻轻沾上泰式辣酱感觉更系果回事,成餐最好味既话我拣
鸡丝汤粉
香茅鸡翼捞檬
安南鲜虾纸米卷
田园灼时蔬
越式炸虾饼
越式炸春卷
卖相似虾头,但其实系春卷,呢个要趁热食,推介.好味!
越式猪颈肉
追加小食之一呢个我大推,猪颈肉出黎仍然光泽同有咬口,轻轻沾上泰式辣酱感觉更系果回事,成餐最好味既话我拣佢!
梛汁珍多冰+梛果梛汁西米露
佢个梛汁底系一样既,所以我放一齐去写,清甜夏天消暑必嗌,佢仲有好多唔同特色饮品,下次再试下先