2023-07-15
见到公司附近开咗饺子店,饺控梗系要去试吓!舖头有点难揾,行咗两三转至揾到。weekend lunchtime系爆满人,好彩我一个人老板(声称义工😆)俾我入去等位。舖头系家庭式经营,所以气氛好轻松,”义工们”都会好随心咁同客吹水,亲切友善。响舖入面坐咗10分钟左右(?)就有位坐,好可惜好多口味嘅饺已经缺货,叫唔到最想试嘅芝士+菜莆双拼。”义工”见我有啲失望又有啲选择困难,就提议我叫8拼😆咩都有仲特登揾粒菜莆俾我,另外等煎饺时又拎菜莆我试。菜莆味道好够,唔会太咸有麻辣感,直情feel到啲麻辣会打开你啲味蕾,惹味又刺激!等咗几分钟煎饺拼盘都到,怀住拆盲盒嘅心情咁一只一只咬开。印象中有椰菜、素菜、粟米、木耳鸡、菜莆、芹菜、另外两只唔记得咗🙈真心每只都唔错,调味啱啱好,只只都有性格。你会feel到啲配搭好有心思,除咗系味道嘅配合仲有口感上嘅配合。皮系薄身嘅但仍然好有咬口,料系爆多只只饺都包到好贴边又涨卜卜,咬落juicy。煎得啱啱好皮唔会过硬,入口啲皮软同脆加埋充满汁料嘅饀系好好质感。如果唔系一入舖时太热忍唔住叫咗汽水,仲会想试埋个花茶,唯有下次试🩵Btw点解咁好食、客又无停过咁入去、食完现场又
Btw点解咁好食、客又无停过咁入去、食完现场又要买生饺走…咁正都得咁少comment同正评???!