2017-10-30
光阴似箭..我个韩国之旅已经完左1个月,但我仍然怀念当地既美食今晚可以一解思相之情,黎到呢间新开既韩式料理望一望个MENU,真心哗左出黎!! 唔单止款式多,连价钱都非常吸引,睇MENU都睇到眼花撩乱,可惜我地两个人唔可以试太多野,所以只系叫左半份炸鸡、猪手例牌、一个石头锅饭同两杯饮品点完餐之后,职员就会送上两款前菜 – 蒜蓉菠菜同大豆芽由于朋友唔中意食菜,所以我一个人食哂。前菜分量好的骹,所以食哂都唔驶怕太多顶肚味道就中规中矩,唔算特出石锅牛肉饭 $46上枱仍然听到嗞嗞声!!快快手趁热加上辣酱同捞匀个蛋,鸡蛋可谓瞬间变熟!!呢个石锅饭用料十足,单单系牛肉起码有六大块,再配上大豆芽、菠菜、萝卜丝、翠肉瓜片,有菜有肉又有饭,十分丰富,正正因为咁我先中意食佢食石头锅饭最重要系要有饭焦,虽然石锅够热,但系D饭同材料本身太湿,所以饭焦分量唔算多,呢度要扣分牛肉一如以往--甜甜地;唔韧,但无乜牛味身为灵魂既辣酱就唔够正宗且太稀,但睇在呢个价钱,可以接受啦蜜糖牛油炸鸡(半份) $88热辣辣送上枱,非常辣手,但香气扑鼻,令人又爱又恨..闻落去有好香浓既蜜糖味,食落系少少甜,岩岩好!!小店落牛油既分量相
今晚可以一解思相之情,黎到呢间新开既韩式料理
点完餐之后,职员就会送上两款前菜 – 蒜蓉菠菜同大豆芽
味道就中规中矩,唔算特出
石锅牛肉饭 $46
牛肉弹锅饭
牛肉石锅饭
牛肉一如以往--甜甜地;唔韧,但无乜牛味
身为灵魂既辣酱就唔够正宗且太稀,但睇在呢个价钱,可以接受啦
蜜糖牛油炸鸡(半份) $88
蜜糖牛油炸鸡半份
热辣辣送上枱,非常辣手,但香气扑鼻,令人又爱又恨..
闻落去有好香浓既蜜糖味,食落系少少甜,岩岩好!!小店落牛油既分量相当多,成个盘底都系牛油,真系好罪恶
鸡皮唔算脆,估计加蜜糖牛油既时候令炸粉变淋左;
蜜糖牛油炸鸡半份
鸡脾同翼位都滑身又有肉汁,但一到胸位就明显干左D (真系好想念连胸都滑身既韩国炸鸡真系返唔到转头)
其实整体都算唔错,色香味同分量都有 (足足有成6大旧炸鸡),食完连手指都有蜜糖牛油香
无骨猪手(例牌) $68
无骨猪手例牌
一直都想试韩式猪手,今次真系了我心愿
虽然话系例牌,但分量同质素唔差,生菜新鲜,配上泡菜同泡菜萝卜一齐食,可解猪手油腻感
猪手本身有猪味但唔腥,不过个人中意沾面豉辣酱食,觉得更加好味
平时甚少食猪皮同肥膏既我,都觉得猪皮同肥膏都好弹牙,可以一试
每款菜式都可以优惠价叫一杯饮品,由于本身唔饮甜野,所以叫左热柠茶($4),朋友就叫左蜜桃特饮($12),试左啖蜜桃特饮,桃味香但唔够浓
蜜桃特饮
总结,韩阁系一间平民韩式小店,虽然唔系话好正宗,不过胜在款式多、价钱平,所以仍然俱吸引力