2019-09-07 3770 浏览
1881内嘅高级餐厅有唔少,但想试特别啲嘅,上网揾到呢间想试下,好似好有艺术feel咁,嚟到现场又真系㖞~首先斋睇枱上嘅餐具已经好正,每一件餐具都有特别设计,连水杯上都有图案。就连刀叉嘅手柄位都印有餐厅名!而餐牌都加咗幅艺术画,加埋一啲相关资料。order完就先嚟咗餐包,都系摆得好有艺术咁,连垫住𠮶张纸都系艺术图案。面包有三款,比较plain啲嘅餐包、提子合桃包、种籽包,三款都好软棉棉,好少会食哂啲餐包嘅我吔都全部食哂。我吔order咗嘅系set dinner ~ The Harvest首先系appetizer腌制油甘鱼,其实就系油甘鱼刺身,好鲜味,配埋柚子汁嘅爆爆珠和血橙酱,仲有少许沙律菜,完全系开胃清新之选,好啱炎热嘅夏天。跟住就到餐汤Lobster Bisque,上菜时先系一只香脆嘅龙虾肉意大利云吞和青豆,然后店员会倒入好浓郁嘅龙虾汤,龙虾汤好明显系真材实料,浓到好似𩠌汁咁,超正!!到主菜喇,其中一款嘅系以猪梅头肉做主角,西餐嚟讲真系比较少见,煮得好淋,同青葱萄葡酒汁好夹,仲有少许芹菜蓉令梅头肉嘅味道更突出。另一个主菜系鲈鱼,看似比较普通,但重点在于伴菜,首先鱼嘅上面系墨汁脆片,

就连刀叉嘅手柄位都印有餐厅名!

而餐牌都加咗幅艺术画,加埋一啲相关资料。

另一个主菜系鲈鱼,看似比较普通,但重点在于伴菜,首先鱼嘅上面系墨汁脆片,好精致,鱼下面就垫咗啲甘笋同本菇,仲有好鲜味嘅鱼汤浸住 食完哂仲可以饮埋啲汤,唯一美中不足嘅系鲈鱼煎得比较㶶。

最后系甜品,可以话系全个set最特别嘅,雪芭浸系少许士多啤梨酱上,再加埋罗勒啫喱同香醋珍珠,仲有士多啤梨片,好fresh~~~赞!!

餐茶方面可以拣餐牌上嘅指定咖啡/茶,茶嘅选择比较特别,我吔就拣咗Chocolate Mint Tea 同埋waiter推界嘅 Blueberry Kiss,可以话系一浓一淡,前者系朱古力配上红茶,后者系蓝莓配上南非茶。仲根据所拣嘅茶分别提供埋奶同糖浆,好有心思。茶具亦都系Van Gough嘅design,就连用嚟计焗茶时间嘅漏斗都有Van Gough 嘅字眼。

拎起茶杯仲见到碟上都有"Van Gough"。真系好靓!!

离开时发现刚才用嘅茶具可以系近门口嘅商店部分买到,仲有唔同款可以拣。
2019-08-26