2023-05-27
相约朋友元朗揾食,估唔到喺教育路都会揾到一间咁有情调嘅西餐厅,Couple’s Kitchen一大幅墨绿色门面好吸睛,一入去金色吊架吧枱,玻璃柜放住精致嘅甜品,墨绿色墙配金色拱形门窗,欧陆式复古风格设计,轻轻播住英文歌,环境宽敞,配上柔和灯光,充满浪漫气氛。原来店名Couple嘅意思唔单只系伴侣,而系有某种联系嘅人,可以系家人朋友、同事伙伴。餐厅致力打造一个随心交流嘅地方。Menu款式多,我哋叫咗一款Dinner set,然后散叫一款主食大家share。❥ 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒔𝒆𝒕 $299Dinner set有五款主食选择,已包头盘、汤、甜品及饮品。ღ 𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟𝑠⊛番茄香芒蟹肉沙律 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝒎𝒂𝒏𝒈𝒐 𝒄𝒓𝒂𝒃 𝒔𝒂𝒍𝒂𝒅芒果同蟹肉永远都好夹,一丝丝蟹肉鲜甜配粒粒芒果甜甜地,夹埋一齐食好fresh,加上火箭菜独特辛辣芝麻味道,覆上分子料理打法嘅番茄泡沫,香浓幼滑,层次更加丰富。ღ 𝑆𝑜𝑢𝑝⊛蘑菇汤有三款汤可选择,我就拣咗蘑菇汤,用飞碟形白瓷碗装住,感觉矜贵,饮到香气浓郁嘅蘑菇味道,加埋忌廉口感绵滑。ღ 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒⊛香草奶油烤春鸡 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝒔𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈
❥ 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒔𝒆𝒕 $299
番茄香芒蟹肉沙律、蘑菇汤、西兰花薯仔汤、牛角包
ღ 𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟𝑠
⊛番茄香芒蟹肉沙律
𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝒎𝒂𝒏𝒈𝒐 𝒄𝒓𝒂𝒃 𝒔𝒂𝒍𝒂𝒅
ღ 𝑆𝑜𝑢𝑝
⊛蘑菇汤
香草奶油烤春鸡、夏日之恋
ღ 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒
⊛香草奶油烤春鸡
𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝒔𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝒄𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒑𝒂𝒓𝒔𝒍𝒆𝒚 𝒂𝒏𝒅 𝒈𝒓𝒂𝒍𝒊𝒄 𝒃𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓𝒄𝒊𝒎𝒊𝒄𝒉𝒖𝒓𝒓𝒊 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆
用烤热铁板奉上,可以保持温度,春鸡嚟讲比想像中大份,香草奶油风味香浓,鸡皮烤得香脆,第一啖咬开里面爆肉汁,鸡肉嫩好juice,好钟意个绿色sauce,欧芹香蒜青酱,咸咸地,满满青草香气衬托鸡肉,刺激味蕾,每件鸡我都蘸好多酱汁嚟食。配菜有烤芦笋,红萝卜仔,爽嫩清甜。
𝑴𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒐𝒏 & 𝑪𝒂𝒏𝒏𝒍𝒆
ღ 𝐶ℎ𝑒𝑓'𝑠 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡
⊛ 𝑴𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒐𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒂𝒏𝒏𝒍𝒆
餐厅甜品都很出色,两款经典法式小甜点,粉红色马卡龙,十分可爱,酥脆小圆饼夹著酸酸甜甜膏状馅料,整体嚟讲比想像中无咁甜。可丽露表面微微酥脆嘅焦糖香,里面松软Q弹。
ღ 𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛冻柠茶
南瓜软壳蟹意大利饭
⊛南瓜软壳蟹意大利饭 $159
𝑺𝒐𝒇𝒕-𝒔𝒉𝒆𝒍𝒍 𝒄𝒓𝒂𝒃 𝒓𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒑𝒖𝒎𝒑𝒌𝒊𝒏 𝒔𝒂𝒖𝒔𝒆
原只软壳蟹上碟,配橙色risotto,颜色靓,卖相吸引,软壳蟹都大只,炸得酥脆,蟹膏多又香浓,啖啖肉,risotto软硬度刚好,口感湿润,淡淡南瓜香味。
ღ 𝑆𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡 𝑠𝑒𝑡 +$68
散叫主食可以升级,有餐汤、餐包及饮品。
⊛西兰花薯仔汤及牛角包
西兰花同薯仔打到成蓉,仲有少少碎碎地嘅口感,加埋忌廉口感浓厚绵滑,味道清新浓郁,配松软牛角包。
⊛ 夏日之恋
𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒊𝒏 𝒔𝒖𝒎𝒎𝒆𝒓
渐变橙色好靓,有百香果、红石榴、青柠、苏打水、柠檬,酸酸甜甜,清新解渴。
地址:元朗教育路63-69号福照楼地下2-3号舖