2017-02-22 277 浏览
朋友介绍星厨呢间餐厅比我,话呢间嘅午餐好低食,咁样就嚟咗呢间餐厅度试下,起初见到餐牌价钱都在40几元一套餐。同我之前食开餐厅都差不多,但已到左不防入佢试下,先来杯清水,我一向都唔会饮餐厅上清水,觉得有仲怪味,但今日有点口喝就饮左一啖,哗有柠檬味好饮,已经觉得自已好似入左高级餐厅感觉。我叫左个午餐系千岛酱杂菜沙律配蓝带猪扒,餐汤是杂菜南瓜汤。先来个汤,汤很特别,有南瓜味又有蕃茄味,但原来系用多种蔬菜加洋葱而制成的,效果够新鲜。跟著就系主菜,非常吸引:金黄色嘅猪扒配有机杂菜。排身是用两块猪扒中间夹著小粒,切下第一刀时觉得有肉汁流出,再看真D系小粒流出来,食落皮脆肉嫩,有爽口感觉不是一般猪排。唔知系咪加左小粒关系。另外有机生菜超多,果度系出面买都要20多元。新鲜爽口。仲加多杯雪糕,雪糕仲系高级果只,口感滑溜。真系有高级餐厅质素。另外我朋友话唔想食意粉,又唔想食饭,就叫左个忌廉汁蟹肉云吞配热奶茶加餐汤。无想过个云吞卖相非常得,好吸引,我都忍唔住试咗一口,淡淡忌廉味中又不失蟹肉鲜味,云吞薄皮馅料十足,蟹肉加肉粒配搭得非常好。我朋友都赞不绝口。另外杯奶茶,有旧式奶茶嘅风味,现在好难饮到茶香奶滑嘅奶
真系有高级餐厅质素。
另外我朋友话唔想食意粉,又唔想食饭,就叫左个忌廉汁蟹肉云吞配热奶茶加餐汤。无想过个云吞卖相非常得,好吸引,我都忍唔住试咗一口,淡淡忌廉味中又不失蟹肉鲜味,云吞薄皮馅料十足,蟹肉加肉粒配搭得非常好。我朋友都赞不绝口。另外杯奶茶,有旧式奶茶嘅风味,现在好难饮到茶香奶滑嘅奶茶。
我地又叫左个意大利芝士饼。软绵绵蛋糕配上滑溜溜cream,入口即溶,有浓烈咖啡味。真系想食多件!可惜真系好饱啦。下次再食。
其实呢度嘅午餐有好多款选择,每日食一款都唔错,我见到其他食客选嘅午餐都好大碟。朋友真系无介绍错。
2017-02-22
  • 忌廉汁蟹肉云吞