2016-06-15 702 浏览
琴晚一行四人去左欢塘既briketenia食法国菜,我同男朋友系APM行过去大概5分钟左右,朋友同老公就揸车去,同一幢楼就有停车场啦!7点半左右去到,闲日既关系所以无咩人,唔洗等就有得入,睇佢门面正常size,入到去原来好大架,我地坐左系个望到个厨房既位(厨房有个好大既玻璃窗望到入面),另外我见到仲有一间私人房应该可以容纳10几人,里面咁岩好似有班人wine tasting紧,成枱都系酒杯。晚餐可以选择散叫,set dinner或者tasting menus($598 per head)。我同男朋友都叫左set dinner。餐包叫完野食,侍应送上餐前法包同介绍一下呢度自家制既酱,用左蒜蓉同鳀鱼他他,再有酸忌廉既味道,够晒开胃,除左酱汁,呢度既牛油酥条都系自家制,香酥可口唔觉油,但得4条一人得一条唔够皮㖞😂鹅肝焦糖炖蛋 +$30加30都要叫我至爱既鹅肝,开头惊得小小鹅肝,黎到试左就唔担心了,原来用上鹅肝酱捞蛋汁炖,鹅肝酱既味道凌驾于蛋之上,每一啖都有浓浓既鹅肝味,加上脆甜既焦糖面,好满足呀!法式田螺配薯蓉田螺已去壳,比d薯蓉包围住,用精致既小玻璃杯上,靓靓地有少少唔舍得食,薯蓉香滑,牛

餐包

鹅肝焦糖炖蛋 +$30

法式田螺配薯蓉
田螺已去壳,比d薯蓉包围住,用精致既小玻璃杯上,靓靓地有少少唔舍得食,薯蓉香滑,牛油果浓,田螺爽口弹牙,唔错!

煎带子野菌芝士意大利饭 $278
相当有趣既卖相,睇落以为系饭饼,但仲系意大利饭质感黎既。带子用料新鲜,煎得一d都唔老,嫩到好似刺身咁,大大粒啖啖肉。意大利饭食落唔觉漏,配埋芝士碎食反而有清淡既味道。

西班牙黑毛猪扒配薯蓉 $318
薯蓉正!有黑松露味,同样打得相当幼滑,淡淡既牛油香令我忘记左佢到底有几肥🙈 黑毛猪肉质嫩,无乜肥,外皮煎得香脆,里面岩岩好熟,仲系微微粉红色。

San Jose $95
男朋友话食法国菜一定要配返杯酒😅

4人埋单千六蚊。
2016-06-14
  • 鹅肝焦糖炖蛋