2015-06-30 1570 浏览
每年都会同屋企人上嚟慈云山一趟,事缘要到钻石山坟场扫墓,依家同屋企人分开住,唔喺过时过节,就喺依类死忌扫墓嘅日子,先至彼此聚一聚,食吓饭,倾吓偈。过往几年,不约而同到喺嚟叙苑粉面茶餐厅食晏,唔喺贪佢有咩好,只喺由坟场行番出巴士站第一间茶记就见到喺佢啫。环境唔多讲,以前嘅食评都上载过依度嘅环境相,黄金食晏时段,非常多客。牛筋河 $26除碟头饭,粉面亦喺好多茶记必备嘅种类之一,细妹要咗一碗牛筋河,牛筋、河粉两者嘅份量都唔少,据佢讲,牛筋十分软腍,但香味唔够。此外,叫碟头粉面饭,加$8可配热饮,加$10可配冻饮,就算点汤粉面,一样有咁嘅优惠。每日超值快餐就啱我多啲,抵吖嘛,$39大大碟碟头饭加嘢饮。个超值快餐日日唔同款,每日有6款选择,送例汤或餐茶,冻饮加$2,转红豆冰加$3。黑椒牛扒火腿饭 $39依个喺细佬嘅选择,果然够抵食,大大件牛扒,不过,牛扒唔喺煎,喺炸完再淋上黑椒汁,块火腿亦无点煎过,我细佬对食无咩要求,所以,佢话OK其实都作唔到参考。咖喱牛肉饭 $39记得第一次帮衬食佢个咖喱牛腩饭,啲咖喱牛腩有青椒、红椒、洋葱,做到好似生炒咁,之后再食佢嘅咖喱滑鸡饭,好味又份量足;不过,今次再翻
牛筋河 $26

牛筋河
黑椒牛扒火腿饭 $39

黑椒牛扒火腿饭
咖喱牛肉饭 $39

记得第一次帮衬食佢个咖喱牛腩饭,啲咖喱牛腩有青椒、红椒、洋葱,做到好似生炒咁,之后再食佢嘅咖喱滑鸡饭,好味又份量足;不过,今次再翻兜咖喱类,虽然做法无咩点变,价钱比以往后亦唔喺贵好多,但牛肉少得可怜
,大部分都喺配菜,咖喱汁底则仲算OK!
咖喱牛肉饭
餐饮方面,细佬妹就要冻奶茶少甜、冻柠茶,而小弟要杯冻啡,若非天气热到爆外面成三十几度,晌茶记就一定饮热奶茶。我杯咖啡麻麻哋,啲冰溶晒都仲唔够冻,而且,啲咖啡味道带酸涩
冻啡、冻奶茶少甜、冻柠茶
虽然整体嘅味道仲过得去,但比起以往,感觉上喺退步咗。下年,应该会转食另一间吧!