2016-03-04 596 浏览
老友酒聚,正愁去边到,上一上openrice见咁多正评就按图索骥过黎。Mini Club位处铜锣湾熙来攘往既骆克道一间商业大厦既二楼,并唔难揾,只系鹅颈桥消防局行过少少就揾到。生蚝拼盘 $119Fine De Claire Special朋友话呢只蚝又叫Summer Oyster, 海水味偏浓,肉质爽滑,不过我就无缘食喇。Gillardeau我食呢款。蚝肉都几肥美、口感弹牙结实,入口顺滑,蚝味唔系好抢而系o系口腔慢慢渗出,另外带有柔和既海水味。食后有难以形容既after taste,相当有层次。Fish and chips 摩天轮 $71造形满分,如此气势登场立刻惹来镁光灯闪个不停。薯条炸得脆身香口,炸鱼柳酿著津酱食感觉香口。整体黎讲不过不失,可惜分量偏少。炭烧德国肠拼盘 $215有五种唔同既德国肠,再加三种唔同既酱汁,四个人分少少好快全数沽清。可以一次过试好多唔同既口味,肠衣香脆爽口,但味道就一般,而且辣椒口味颇辣。墨西哥卷饼 $71一客八件,4件是红豆牛肉,4件是沙律菜卷,正好四人平分。味道轻盈,食完浓味既德国肠同埋Fish and chips就正好中和一下。红豆牛肉几特别,但唔会
生蚝拼盘 $119

Fine De Claire Special
Gillardeau
Fish and chips 摩天轮 $71
炭烧德国肠拼盘 $215

墨西哥卷饼 $71
Fish and chips就正好中和一下。红豆牛肉几特别,但唔会有不追食既欲望,而且牛肉分量好少。沙律菜卷则相当清淡。
What the duck $87
Exactly系一个泡泡浴缸,非常神似,仲要有一个小黄鸭系旁边,好玩啜核。饮前将黄边隔离既爆炸糖倒入去,再用吸管细啜。个样好爆又够话题性,相比之下味道就较为逊色,味道近似cosmo,果香盖过酒香,似饮fruit punch多过似饮cocktail,比较适合少碰杯中物既女孩子。
一代宗师 $63
。狮子山出品,本地酿造手工啤。名字已经透出一股不可一世既狂傲之气,我辈饮酒中人最钟意呢类:只要你有料,哪怕你再丧再狂?同其它手工啤一样,材料都系麦芽、啤酒花、酵母同水,但不同材料既比例,酿造既时间,过程既掌握造就左每一间厂甚至每一个唔同批次既独特风格,呢种寻宝之感饮大牌子啤酒难以体会。呢个味道易入口,新鲜而且麦味非常重,苦涩味唔会太重,特色系入口回甘悠长,余韵不绝。

聊著聊著忘了时间,好快到十一点,先依依不舍同大伙道别散去。

虽然呢到环境舒适,好岩饮野倾计,但我觉得价钱可以平少少。本身Nuts 要40,再要加一。埋单每人$250,
2016-03-01
  • 生蚝拼盘(Gillardeau)
  • 一代宗师