2013-06-20
经朋友介绍知道这家日本料理刚开业不久,所以约了几个朋友仔去试一试,应该不用等位吧。去到现场,环境算系企理。没有很多日式布置,有一点新潮时代感。因为得4个人,所以没打算叫很多野食,服务员看我地睇左好耐都未决定食咩,很用心的走来问我们喜欢什么,预算每人消费几多钱后,便推介了好几道她们的招牌菜。eg. 香橙焗银雪鱼,牛肋骨山贼烧...etc。不过,我地𠮶日唔想太热气,又唔想食太饱,所以都冇试她们的推介的"烧物"。haha~我地决定试一试她们的"刺身"及"拉面",预算每人$200落楼,由服务员帮我地决定落单。(有d似食私房菜,不过相信系新开张,不太多人才可以这样招呼我地几个麻烦友) (服务态度good!!) 比较有印象的是"十色刺身拼盘",平常食开回转寿司4-5mm厚的鱼生,这里的有8mm以上。很厚,食落完全唔同感受。材料相信唔差,很鲜味﹗激赞 服务员见我地新客,俾左张传单我地,有coupon送左一客"一口牛柳粒"我地试,很好味,很松软。正!另外,蕃茄蟹肉杂菜拉面也值得一试,蕃茄+杂菜很开胃,蟹肉打碎了加左味再雪冻,入口感觉唔错,其他地方未必可以试到。好食! 最后饮杯她们自家制的冻蜜桃茶,唔
最后饮杯她们自家制的冻蜜桃茶,唔太甜,几好味。
卖单加一后,每人未够$200。服务员果然计我好准,冇超出我地budget。
我地齐头俾$200当俾tips,鼓励一下这家有heart嘅食店。下次再来帮衬。
题外话/补充资料:
新张期,服务员俾左张传单我地,有coupon送我地一客"一口牛柳粒",很好食的。如果冇传单在手,记住问下服务员有冇得送㖞。