2018-01-13 142 浏览
新一年话咁快就到,原本以为今年应该无咁忙。点知,原来「世上没有最忙,只有更忙」!!连续成个星期OT之后,我同朋友终于有时间好好食番餐。因为我地两个都想重现笑颜,所以今次突登拣左呢间以马戏团为主题嘅餐厅 -- White Button Cafe & Dessert。一出lift口,我地就见到一幅充满童真嘅壁画。图案简单得黎又不失创意。行入去,我地发现地方寛敞,岩哂一班朋友系度密密倾呀!可能因为我地6点几就黎到,所以间舖无咩人。我地一致拣左个小小角落,开始我地嘅「促膝详谈」。如果大家口渴,可以自行去到「自助吧」拎樽装水,同埋水杯架。同时,一叠叠纸巾就放系旁边等人自由取用,非常贴心。拎完水同纸巾,又到左我地最头痕嘅时刻 -- 点餐时间。老实讲,虽然我嘅「选择困难症」近年稍微有啲好转,但见到餐牌上有咁多好野食,我地又好难一时三刻做到决定。芝麻鸡翼 $58点主菜之前,我地已经第一眼系餐牌睇中呢碟鸡翼。结果的确无令我地失望,鸡翼只只都煎到香喷喷,芝麻紧紧黏住鸡肉,令原本鲜嫩嘅肉质多添咗一份烟韧口感。一份鸡翼有四只架,岩哂我地两个开心share!加拿大海胆南瓜意粉 HK$158唔讲唔知,原来呢款

芝麻鸡翼

芝麻鸡翼 $58

点主菜之前,我地已经第一眼系餐牌睇中呢碟鸡翼。

一份鸡翼有四只架,岩哂我地两个开心share!

加拿大海胆南瓜意粉

加拿大海胆南瓜意粉 HK$158

唔讲唔知,原来呢款意粉系季节限定架,系旧年年底先登上餐牌。

甜甜地嘅南瓜汁配系鲜味十足嘅海胆度,竟然一啲都无遗和感。我想特别赞下佢个意粉,因为佢非常弹牙,食到我地两个都停唔到口呀!

我个人觉得,如果碟意粉可以再大份啲,就perfect啦!

轻煎香草肉眼牛扒

轻煎香草肉眼牛扒 HK$128

黎到西餐厅,唔叫番扒类,总觉得差咁啲野。点餐个阵,我地一直系肉眼扒同西冷扒度争持不下,因为真系两样都好想食。

侍应见我地咁头痕,就推荐左肉眼牛扒畀我地,因为无论系脂肪比例,定肉汁上,肉眼扒都更胜一筹。

上菜个阵,份牛扒系微型铁板上面发出「滋滋声」,好似话畀我地听佢有几咁新鲜。

食到咁上下,我地就黎到呢个photo booth影相,为今日嘅聚餐作结。

有好野食,再辛苦工作都系值得嘅!
2018-01-11
芝麻鸡翼