2024-07-08
两个人即兴入西贡谂住舒舒服服食个晚餐,见到主打龙虾主题餐厅所以就试试佢。👨🏻门口一位男士好nice咁介绍门口啲餐牌有$168龙虾三道菜、有主菜买二送一前菜、有好靓嘅新鲜生蚝买四送一等等啦⋯⋯入到去坐低饮杯水,👩🏼🦳有位女士就俾餐牌我哋睇,但系就冇头先门口介绍嘅餐,所以要问先会再俾你睇,同埋不断强调食材新鲜好好味。👩🏼🦳俾嘅餐牌都系啲冇标明价钱嘅菜式,又或者系二人晚餐$688、$788等。咁由于唔系咩特别日子就唔需要食咁贵嘅套餐啦,何况第一次食,要试过先。👦🏻我👩🏻朋友👦🏻:拣住先,我洗手间。(一起身,望到枱面已经有只小昆虫,西贡有昆虫仔唔出奇,泼走佢啰。行多几步,去厕所嘅走廊上有只活生生大🪳,冇错系活生生有翼嘅大曱甴系地典下典下。我就吓一跳啦,Bar枱男士👴🏽见况好快就清走咗🙂)👦🏻:头先有好大只曱甴🪳啊,吓死我。你拣好嘢食未?👩🏻:我地试吓头先门口介绍嘅$168龙虾三道菜啦,啲食物相都几吸引,意粉有龙虾头系到好似几好。👦🏻:好呀,落嗌住先。于是向👩🏼🦳落单👩🏼🦳:好,龙虾三道菜,跟住呢?👦🏻:我哋落住先,其他仲拣紧唔该👩🏼🦳:$168餐两个人只可嗌一份,通知声你👦🏻👩🏻:。
👨🏻门口一位男士好nice咁介绍门口啲餐牌
👦🏻我👩🏻朋友
👦🏻:拣住先,我洗手间。
👦🏻:头先有好大只曱甴🪳啊,吓死我。你拣好嘢食未?
👦🏻:好呀,落嗌住先。于是向👩🏼🦳落单
👩🏼🦳:好,龙虾三道菜,跟住呢?
👦🏻:我哋落住先,其他仲拣紧唔该
👩🏼🦳:$168餐两个人只可嗌一份,通知声你
👦🏻👩🏻:。。。。。。
然后见到买二主菜送一前菜嘅餐牌上有样煎鳕鱼扒想试,于是乎就想嗌一个餐试试
👦🏻:唔该想嗌多份煎鳕鱼扒
👴🏽:仲有呢?呢个餐牌系嗌两份主菜送一份前菜
👦🏻:我唔需要送前菜啦,因为先前嗌咗份$168龙虾三道菜,单嗌一份可唔可以?
👴🏽:梗系唔得啦,呢个餐牌做紧优惠架嘛,一定叫拣两个
👦🏻:咁我哋再拣下先
👦🏻👩🏻:点算呀,再嗌两份主菜一定食唔晒㖞,其他选项又冇乜兴趣(煎鳕鱼扒已经$2x8)
👩🏻:唔紧要啦,再睇下有冇其他可以散叫(再睇咗阵餐牌都系拣唔落手)
👩🏼🦳:(见我哋未嗌第二个餐就自动走埋嚟)
👩🏼🦳:拣唔拣到呀,我哋xxxxx都好好食架
👦🏻:。。。。。。
👩🏼🦳:嗱我哋计人头,你哋最少都要嗌多个pizza(佢高音兼且语气不佳地讲低呢句就走开咗。
然后👴🏽开心上$168龙虾三道菜
👦🏻👩🏻:。。。。。。哇,个苹果沙律啲苹果好好刀工,薄片又透光。
👦🏻:呢啲龙虾嚟架?长条状红白色咁似蟹柳嘅?😂
👩🏻:🤣🤣🤣佢呢三片苹果加埋先等如我平时食苹果嘅1/4旧
👦🏻:👩🏼🦳岩岩咁讲咩意思?系咪我哋拣唔到第二个𩠌就会按人头收返我哋一份pizza钱?
👩🏻:听落就系要我哋点都嗌多啲嘢食啦。
👦🏻:吓,咁咪即系想逼我地食,我拣到又唔俾单嗌,系都要人地叫多两道主菜,咁冇弹性,依家仲俾说话我哋听,吓我哋唔嗌多样就跟人头收。。。。。。佢咁嘅态度我已经唔想嗌
跟住龙虾春卷嚟啦,试试先
👦🏻:啲龙虾系边度呀?我咬开一半都揾唔到,又冇龙虾味🤨好彩有酱沾下冇咁dry
(由于好肚饿摆盘亦不吸引我哋影相,所以沙律同春卷冇影相)
👦🏻:龙虾意粉呀,试咗龙虾先。。。。。。龙虾肉有碎壳嘅,又冇龙虾味🌚,试埋啲意粉,有渣嘅,啲汁唔咸唔淡咁得啲花味。
👩🏻:我都觉,好难食
👦🏻:唔好食了,埋单啦,费事人地再俾说话我哋听,我哋又嗌咁少。
👩🏻:佢唔系话要最少要嗌多个pizza咩,如果唔系收多份人头费㖞。
👦🏻:唔好咁痴线啦,门口招生意个个都冇讲,入到嚟住低都冇讲,我睇匀晒啲餐牌都冇写最低消费架,唔使惊㖞,冇得逼人落单。
👦🏻:埋单唔该
👴🏽:我地最少要嗌两个餐(坚持
👦🏻:吓!我入门口你冇讲㖞,我唔会俾咩按人头收费
最后👩🏼🦳出声讲算啦!
佢哋先放弃追收呢份人头pizza$
总结:勇者们有预算先好去食呀,想坐低饮杯啤酒应该冇乜可能,见你嗌得咁平就主动俾说话人听,仲吓人按人头,原来做生意靠吓。可一不可再☺️