2018-03-09 94 浏览
今日同朋友去元朗yoho行街, 从远处见到老夫子同大蕃薯, 原来「老夫子餐馆」已进驻元朗。它位于元朗形点二期1楼A101号舖, 位置都好方便, 乘西铁到元朗站Exit H出口, 步行数分钟就到啦! 由餐厅嘅门囗设计, 餐内嘅装修同室内嘅摆设等等, 甚至乎餐牌设计都以老夫子为主题。餐厅以黑白色调为主,有很多老夫子嘅角色作装饰,墙壁同天花板等地方, 处处都找到老夫子嘅踪影, 我好像走进老夫子嘅漫画世界。首先来个《 鲜茄焗猪扒饭 $62》,虽然份量唔算多, 但,猪扒十分入味, 饭底又炒得够干, 猪扒肉质嫩滑,加上酸酸甜甜嘅鲜茄汁, 真系滋味 !另外又叫咗款十大推介《麻辣鸡片米线 $36》, 厨师十分细心,可以有小辣、中辣同大辣俾客人选择, 我就拣咗小辣, 我食到汤底加咗好多香料,令客人食得更加开胃, 米线又爽又弹牙, 清淡嘅鸡片加上惹味嘅汤底, 再加爽滑嘅米缐, 不愧为十大推介之一。 真系好味! 《炉烧原只摩洛哥鸡饭 $98》 , 厨师掌握烧鸡嘅时间刚刚好, 金黄色嘅外表,而色泽十分平均, 鸡肉咬开香喷喷, 肉质嫩滑, 外皮烤得十分香脆而唔觉太油腻, 鸡内里酿咗有味饭,仲加咗提子干在饭中,

鲜茄焗猪扒饭

麻辣鸡片米线

《炉烧原只摩洛哥鸡饭 $98》 , 厨师掌握烧鸡嘅时间刚刚好, 金黄色嘅外表,而色泽十分平均, 鸡肉咬开香喷喷, 肉质嫩滑, 外皮烤得十分香脆而唔觉太油腻, 鸡内里酿咗有味饭,仲加咗提子干在饭中, 好有层次, 正!
炉烧原只摩洛哥鸡饭

叫咗两杯特色饭品,《冻紫薯黑钻石 $28》同 《柠檬茶沙冰 $28》, 香浓紫薯蓉配搭上忌廉, 真系又香又滑!

Remark: 靓靓餐厅, 服务又好, 竟然唔需要收服务费, 真系值得一赞,真系抵抵抵, 下次再揾老夫子食饭至得!
麻辣鸡片米线
炉烧原只摩洛哥鸡饭