2020-07-19
无论网上定朋友亲身食过都一致好评嘅牛大人令我期待已久,呢日终于有机会一尝!我嘅心情简直系未出发,先兴奋😆。本身订咗五月喺荃湾食,但奈何食物中毒被迫取消,再订已经要六月底,仲要系下午五点个时段!我呢日专登请咗下昼假食🙈,无谂过准时去到,已经全部都系人,坐满哂个走廊,劲夸张!好彩我哋订到位啫,如果唔系应该食唔到,Walk-in嘅话要预下午四点半吧。店员安排咗我哋坐二人枱,都坐得几舒服😀,打边炉最重要系冷气够。餐厅真系好大,有超多座位,但都全部爆满;部份四人卡位设计较为独立,更以廿四节气命名,好特别。一开始店员问我哋有无食过,再简单介绍下个流程。首先就系拣选汤底嘅部份🍲,有九款选择,全部各有特色,兼系台湾风味,同港式锅底唔同。鸳鸯锅要加$50,不过一场嚟到就试多款啦,我哋要咗㊙️牛大人秘方麻辣锅同牛大人红烧牛骨锅。前者有得拣辣度,我哋要咗小辣,辣味相对弱,完全系我接受范围,食得出有少少麻味同药材味,但整体未算突出。后者就反而有啲眼前一亮,红烧汤本身带有好微嘅辣,而且仲不乏牛骨香,又够浓味,正。不过食到后期就咸咗啲。点完汤底后,我哋就事不宜迟嗌牛肉🐮,肉类同部份台湾食材系要用手机自助落单,都方便
点完汤底后,我哋就事不宜迟嗌牛肉🐮,肉类同部份台湾食材系要用手机自助落单,都方便嘅。牛大人收费分三段,包括(1)精选嫩牛、(2)美国SRF极黑牛同(3)澳洲极上和牛,分别在于食材嘅种类多少,愈贵就愈多选择同质素愈好。我哋见价钱唔差太远加上系第一次帮衬,就试最贵𠮶款。
落完第一轮单后,我哋就出去自助区拎🥦蔬菜同🍢丸类嘅配料,雪柜够哂冻,系咁吹冻风出嚟,感觉算干净衞生。种类非常多,部份食材更并不常见,但我建议适可而止,要留肚食牛肉嘛🐂。
但每样拎一件,拎下拎下个碗又装到满哂😂。我哋拎咗唔同味嘅丸(好饱肚)、蟹柳、水鱿鱼、金菇同粟米等等。 一开始嘅时候,酱油区排哂长龙,好彩我唔落㗎啫。不过个人认为俾啲耐性,等多半个钟就乜人都无,争取时间食嘢好过😜。
哇哇哇,唔洗几分钟,食物就送上,霎时间枱面放满晒嘢,仲要成座山咁高添!感觉非常澎湃,我哋真系好疯狂。食牛大人嘅攻略好简单就系丧食牛🥩,我哋基本上每款牛都有嗌嚟试。不过斋望个样其实我唔系好分得出边款打边款,而店员亦都唔系好知...。唯有认住个样再对图分辨啦!
虽然大部份牛肉比较薄切(封门柳除外),但胜在够大块,所以食落都有口感兼满足感🤤。印象中以下几款牛肉几正,排名不分先后:
海鲜选择亦有几款,我哋试咗🦐鲜甜海虾同真台湾鲷鱼片,但唔记得咗嗌沙白。
我哋喺自助区仲拎咗油麦菜、莴笋同蜂巢豆腐;来自台湾嘅👑皇帝菜亦都有得拎。
我哋总共叫咗两轮食物,食物上得好快又好齐,只系唔太拿捏到个份量应该叫几多,但唔够食就再叫啦。120分钟嘅任食时间话长唔长、话短唔短,我哋战斗足全程🤣,都觉得有少少赶,不过够哂饱,所以我哋最终无食到面类同台湾小吃嘅熟食。
饮品方面🥤,选择非常多,有大大个饮品雪柜,当中嘅冷泡茶好正,同时亦有纸包(可试麦仔茶)同罐装饮品。另外,有几款台式饮品如冬瓜茶同乌梅汁等就要用App落单叫。
食材质素同种类无得输,服务亦都好好。佢哋全部人劲忙,送餐收碟做到无停手,但都能保持礼貌。就算食到够钟,都只系温馨提示客人,无话态度好差🙇🏻♀️。 总括嚟讲,牛大人真系攞满分💯,亲身试过后就知评论无呃人😋,埋单计埋汤底人均都系三百蚊到,性价比高!我哋食完第二日就已经想再食,无厌嘅感觉,不过离开餐厅时见到几人头涌涌,就心知唔知几时先再食到😣。