2015-03-13
成日听闻九龙城好多好野食,但平日冇乜几可过黎,今次难得过黎揾朋友,所以就梗系探索下有咩美食,朋友话呢间既潮州野唔错,于是我地就决定试下。由于朋友食过呢间,唯有等佢发板 (因为其实我都唔熟潮州野)°但唯一比较认识既潮州野就系冻蟹啦,食潮州野冇可能唔食!!!一黎到。。正呀,好大只蟹,可能厨师帮我地整松左d 壳,所以d 蟹系好易食,唔驶用钳都得,d 蟹好多肉,肉同壳唔会太痴,肉质感岩岩好,而且冻蟹最大既卖点就系蟹肉够鲜甜,点小小醋食会更加正。梅子骨劲正,烤得热辣辣而且肉质不会太un,最正系个酱汁,很有梅子味道、甜甜的带有一点甘甘的微酸味,呢道𩠌超级适合配饭食,我地即刻order 两碗白饭。
星班球黎果阵已经去左骨,肉质很滑,十分新鲜,一点雪藏味也没有,最重要系份量一点也不孤寒! 都系大大块。而我系今日先认识蒜芯,幼幼的,外表似露荀而口感似菜心,十分爽口,而由于星班既关系,令到蒜芯都充满鱼香鲜味,食到停唔到口。
但唯一比较认识既潮州野就系冻蟹啦,食潮州野冇可能唔食!!!
好戏当然系最后,呢个泡饭系成晚既焦点! 食落既feel 同蚝仔粥差唔多,首先,份量方面,一睇就知,大大煲够几个人食,而且充满九肚鱼,用料很足,所以你睇张相见到成碗野都系白白地黄黄地色。味道方面,真系要比个like 佢,个汤充满鱼香味,鲜鲜甜甜,没有任何腥味,当然最后呢煲饭既结局就系被”抢掠一空",正!!!
以前认识既潮州野除左蚝饼就系冻蟹,但估唔到食到咁正既潮州野,下次一定要再黎!! 九肚鱼泡饭。。。i love u