2010-07-02 97 浏览
正吗?流口水?!哈哈……唔知大家仲记唔记得甜品厨师 Tong Wong系边个呢?(最令我印像深刻嘅,相信系佢果句高几度音嘅–「牛油→柚」!)我星期二,扫嘅 cake shop 就系佢开嘅店 Patisserie(法式蛋糕店)!店舖绿色嘅门面带有点法国气式,开响平静得嚟又既有著旧有文化嘅福佬村道街尾,就显得有点 Grand;门口嘅装煌,不禁令人一眼睇落就觉得佢 D 野买得好贵!而事实上,佢嘅蛋糕的确系买得好贵,至于 cake 就买到成$35 件,价钱同旺区商场有得辉,不过佢嘅 cake 系有点水准! 以前响有线就见佢成日整甜品,而实质上嘅味道又是如何呢?一柜一柜陈列著我的至爱–cake!单单响感观上就已经得到好大满足啦!哇!Amazing!虽然真系好想亲吻佢哋每一件,而我亦有咁嘅能力(肚量),但理性叫我冷静 D!因为我镇间仲要岀街呀,OK?!而且,最重要系我仲未试咗 D cake 好唔好味;于是,我唯有简两件我至爱中嘅至爱啦!攞住战利品好唔舍得咁离开!去到 Hair Saloon 果镇,发型师阿 T 已经话间 cake shop 好味过 cookie 店,于是我就劲开心咁去品尝我件士多啤

我印像深刻嘅,相信系佢果句高几度音嘅–「牛油→柚」!)

有点水准!

嘅至爱啦!

shop 好味过 cookie 店,于是我就劲开心咁去品尝我件士多啤梨拿破仑 (Napoleon)

$35/件 ;唔…一啖咬落去,觉得有点失望,因为唔够松脆!想像中,尼 D 唔系大 lot

生产嘅 cake ,应该系最 fresh 嘅,但系佢竟然有少少淋(Hey!我已经一买完即刻食

嫁啦!只系一街之隔至噃!)争 D就系争 D,点解呢?以佢哋嘅功力,无理由会咁!

我认为最正嘅拿破仑系应该要咬落去松脆得嚟好似饼干咁,你会听到佢脆卜卜嘅声音

;而且里面嘅层次好丰富,尼 D亦系师父拉粉嘅技巧高低之别!不过,佢其实都做到

好多层,吉士 cream 嘅甜度亦适中,所以整体嚟讲都已经好 Ok 有 90分!

忽然有 D 怀念九龙城小店嘅士多啤梨拿破仑;同土瓜湾谭公道果个又平又正嘅芒菓

拿破仑添!唔知家镇仲系咪嘅好味呢?

再试尼件闻到就已经令人流口水嘅 Hazelnut chocolate crunchy,唔…一啖咬落去,

哗!立刻听到卜卜脆嘅声音,好正!个口充满住美味嘅Hazelnut cream;又有夹杂

住浓浓嘅朱古力味…个感觉好 fresh呀……超正呀!面头嘅朱古力片又浓又脆,

虽然有少少甜,但因为佢长条型嘅size刚刚好, 所以唔觉得漏,相反仲想 encore

多件添!Ok,佢立刻成为 my 飞忽!我强烈推介为此店必食嘅cake,100分!$35

/件,抵!

老实讲佢比到我一种与 Zoe 重缝嘅感觉!因为佢食落去个口感同味道真系好似当年

嘅Zoe,果时 D cake 仲未兴加卜卜脆响道嫁!那时她刚刚回流返香港开嘅第一间舖

就系跑马地,当我一啖咬落去果镇,所带比我嘅惊喜简直无可媲美!那香软幼滑的

cream,蛋糕又软熟+上佢讨好又可爱的外型(圆圆的形状,面头还用朱古力画上

一个 smiling face!)我简直疯狂爱死佢!

好可惜由来好嘅野系唔长久嘅!随住国金分店开幕,佢嘅成名作之一嘅1459 味道

已经有少少差咗啦!直至两年前,我再去开平道间新舖时,我简直彻底失望呀!

那味道真的是吗?其他 cake 除咗劲贵之外,一 D都唔抵,唉!除咗 mango tart

之外,其他 cake 都系水准之下!至于Zoe嘅味道?!唔知呢?因为果次买晒!

May be,下次经过嘅时候会试吓嘅!唉…好想挂住以前嘅 Zoe cake呀!

另外,仔仔试咗粒超大粒嘅朱古力士多啤梨,佢就话好正,but $22 ∕粒呀!You

known!

而个样好似劲漏嘅 chocolate Truffle,由一个半圆嘅浓味朱古力包住软熟嘅蛋糕

,的确好甜好漏,但系都几香好好味!

相信我下次会再次帮衬,因为我仲有好多 cake 想试,由其系件花花 cake,连仔仔

都赞佢好靓!A!听我发型师讲,福佬村道街头新开果间贵价面饱店嘅瑞士卷好好

味,睇怕尼个暑假我会大把机会去探访九龙城了!
Hazelnut chocolate crunchy
朱古力士多啤梨
chocolate Truffle
2010-06-29
外卖自取
$35 (其他)
Hazelnut chocolate crunchy
朱古力士多啤梨