2021-05-28
2099 浏览
5月母亲节,妈妈提议食沪菜。我地一人三行去咗铜锣湾明珠广场食上海姥姥,有我妈妈最喜欢嘅小笼包😋餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包即叫即做,热辣辣小笼包皮薄馅鲜😍 内馅系由小龙虾同鲜猪肉剁成。一啖咬落去非常多汁,鲜甜👍🏻👍🏻另外叫咗我最钟意食沪上两面黄🥢沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰有别于外面餐厅嘅两面黄,脆同软身嘅程度刚刚好,感觉唔会太热气!爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍干煸四季豆 系上海餐厅先食到四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算
餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻
呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!
今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包
即叫即做,热辣辣
另外叫咗我最钟意食沪上两面黄🥢
沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!
再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰
爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜
馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色
口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋
特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食
上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有
上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋
汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲
前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅
鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉
配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱
香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!
爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻
底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍
干煸四季豆 系上海餐厅先食到
四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算太油腻