2023-06-03
如果问到我钟意食咩菜式🫶🏻我会答系印度菜🇮🇳喺港岛区大大话话都食过只少7间印度菜 已经食到识得分好食唔好食😏听闻大坑呢间几好食 立即试试佢🤓门面非常易认同好有印度风情🏠基本上去得食印度野 一定会送上薄脆一份一般黎讲其他餐厅会配上薄荷汁/辣汁/乳酪汁佢就好特别咁有个香料豆酱同酸甜酱👍🏻一共有4个酱汁 系非常有诚意 而且4个酱汁都非常出色 好好味 为我地之后每度菜增添左色彩🙌🏻除左已知好味嘅薄荷酱🍀辣酱系淡淡香料味 都算几辣㗎 仲会回啲苦涩味😆香料豆酱 估计系鹰嘴豆制作而成 豆香味配上薄脆嘅咸香味 真系好夹🤓酸甜酱 好似有少少梅味 非常开胃🤤🇮🇳前菜vegetable samosa😋Samosa 一般出面都系薯仔馅(vegetable)如果你系食肉兽 哩间餐厅嘅samosa系有lamb拣👏🏻比起平时食𠮶啲大嚿 味道正常发挥🤭馅料系有香料味嘅咖喱薯仔蓉再混咗少少青豆👍🏻🇮🇳Tandoori Lamb Knee😋通常出边食都系会食tandoori chicken估唔到呢度有出lamb knee 就试试佢😝真系食到lamb lamb knee(舔舔脷)呀😋啲羊肉好嫩滑又唔膻 近骨位嘅肉系特别香👍
听闻大坑呢间几好食 立即试试佢🤓
除左已知好味嘅薄荷酱🍀
辣酱系淡淡香料味 都算几辣㗎 仲会回啲苦涩味😆
酸甜酱 好似有少少梅味 非常开胃🤤
🇮🇳前菜vegetable samosa😋
Samosa 一般出面都系薯仔馅(vegetable)
如果你系食肉兽 哩间餐厅嘅samosa系有lamb拣👏🏻
估唔到呢度有出lamb knee 就试试佢😝
真系食到lamb lamb knee(舔舔脷)呀😋
啲羊肉好嫩滑又唔膻 近骨位嘅肉系特别香👍🏻
🇮🇳Vegetable Jalfrezi 镬仔香料时蔬😋
去印度餐厅叫咖喱/香料蔬菜成日都会中伏 因为通常啲蔬菜会同啲酱汁融为一体🤣
睇图就知道今次冇中伏🙌🏻 终于食到一旧旧嘅蔬菜 仲有惊喜🤩除左有四季豆 萝卜 蕃茄之外 佢仲有罐头杂果喺入面 食食下会发现有罐头提子 车厘子 菠萝等🤣 朋友食到津津有味 我就觉得好新奇喇😝 唔食得辣嘅朋友都叫得🫶🏻
🇮🇳Mango Lassi😋
佢就系印度野最signature嘅饮品👏🏻 芒果乳酪饮品🥭够芒果味 乳酪味都偏向港式 提外话我试过印度乳酪味道较酸/膻/有香料味 唔系人人惯🤣
🇮🇳总评😋
呢间印度餐厅都算家庭式 老板娘好友善🤓
会主动帮我哋换碟 又会问吓我哋觉得啲嘢食点
好钟意呢种温馨嘅感觉 亦都系佢哋对自己食物有信心嘅表现🫶🏻
好欣赏佢哋Menu 有自己特色 好多菜式喺其他餐厅食唔到🙌🏻价钱都算正常 香港食印度野都系哩啲价钱😚
所以整体都好满意👍🏻👍🏻