2020-11-23
下个礼拜终于会跌穿20度喇,有返少少踏入冬季嘅感觉🌬 依个情况下,就当然系时候介绍大家去打下边炉啦!依间台式火锅店系铜锣湾同尖沙咀都有,今次就去左尖咀分店~ 店内装潢以黑桃木作主调,充满中式古代风。坐位间格几好,四个人去就坐得最舒服😬 锅底就主打麻辣,酸菜白肉,胶原蛋白美人锅同药膳养身锅。钟意食辣嘅朋友仔就一定要试麻辣喇~-老锅秘制麻辣锅($158) 未放火锅食材个锅就已经有好多配料。汤底味道非常浓厚札实,因为除左香料味(例如花椒,八角,辣椒干) ,仲会放入药材。令整个味道辣得嚟唔会太单一。麻味就唔会好重,餐厅建议要重麻嘅话就最好order大辣🌶 锅底仲会附送埋鸭血同冻豆腐,认真足料!*老锅丸饺井字盘 “蛋饺+墨鱼丸” ($98) 井字嘅摆法真系几特别,蛋饺嘅皮好薄身,但又唔会话好易烂。墨鱼丸就然落雪白,咬落弹牙几新鲜~🤗*台湾蒜香肠($48) 叫返少少台式小食,太挂住台湾夜市食到嘅香肠喇~ 啱啱煎起够哂热,入口几重蒜味🧄,而且阵阵油香。*千张豆叶纸($48) 真系一张纸咁薄,带淡淡嘅豆味,放汤滚一阵就食得,挂汤能力💯!*老锅台湾面($58) 分开绿茶同当归味。见到可以放锅食又或冷食。
老锅台湾面($58) 分开绿茶同当归味。见到可以放锅食又或冷食。我谂系可以系出面酱料区自制sauce整拌面,更能感收到面条嘅爽滑感🤣 放汤食就可以吸收哂麻辣汤嘅精华,真系会越食越辣啊🔥