2019-06-24
虽然而家系夏天,但仍然冇阻我地打边炉嘅决心!尤其我咁钟意食麻辣锅🌶今次就试吓近来几出名嘅台式火锅🍲,夫妻肺片。地方超方便佢喺旺角雅兰中心下面,但佢嘅入口就唔系商场落去,系渣打对面有条楼梯落去。一去到已经好多人坐喺度排队,好彩我哋等左唔系好耐就有位。💁🏻♀️一落到去见佢装修风格都好钟意,系新派装修偏暗走中高格调唧火锅店,唔会好逼,坐得舒服,不过冷气好大,记得拎件外套!🥶佢哋张点菜纸都整到成张报纸📰,而且第一版有小小简介可以睇下,入边就系配饮品嘅菜单,其实佢另外仲有一部点菜嘅iPad,有晒图片好方便,而且一睇就知道成张单几钱。系点配菜之前,店员都提醒我哋先落咗个汤底,因为都要时间等⏱。店员就推介左我哋试呢一个麻辣火锅🔥配养颜花胶鸡锅🐥,佢嘅麻辣我哋叫咗小辣所以唔算太辣,而且佢嘅鸭血系超级嫩滑,似啫喱口感超级好食!另外鸡锅汤底好浓郁,而且鸡肉亦都好鲜味,仲有几片花胶。店员亦都俾咗一碟台式葱花,佢教我地汤底加落葱花亦都系一个酱汁算系一个台式食法。饮完汤食完鸡,我哋仲叫咗老油条,莲藕,土豆片🥔同手切牛小排🐂!真系未试过火锅配油条,不过店员推介我就试一试啦,原来佢浸落个汤度又几好食!另外牛小排必点
另外牛小排必点,虽然我哋叫咗半份,但系份量好足,而且油花均匀,好有牛味!无论鸡汤或者麻辣汤底都能够带出牛嘅香味!赞!
另外我哋仲叫咗两杯台式饮品结尾,🤗培火铁观音珍珠奶茶同御翠乌龙珍珠奶茶!仲有得俾你拣少甜,讲真佢啲台式饮品又做得出奇地好饮,有茶味,珍珠亦有咬口 。👍🏻
我哋两个人大约就食咗$900左右,价钱比一般火锅贵,但用料同环境就相对较好!🥳🥳