今日放学后同同学去沙田行街顺便食嘢,系OpenRice揾到一间评价唔错几受欢迎嘅台湾餐厅,于是呢就行咗一阵嚟到呢一间时小铺啦。餐牌设计几靓,食物亦好多样化,有各种特色饮品、小食、台湾面、卤肉饭等等。装修方面,虽然唔系太靓,但系都舒舒服服。台湾烤香肠肉质非常之juicy而且一咬落去就有执必出嚟。同系台湾食嘅味道非常之相似,好少何系香港食到咁正宗嘅台湾香肠,佢嘅味道偏甜有阵阵嘅蜜糖味。台式盐酥鸡鸡炸得非常之香脆,而且外皮略有调味,唔会好喊啱啱好。而且有各种调味品任君选择,例如梅子、紫菜、咖喱、芝士。我个人最钟意食紫菜味,亦都非常推介依碟😋红烧牛肉面牛肉面嘅汤底非常浓郁系红烧牛肉嘅味,以面条都非常烟韧有弹性,平时钟意食开粗面嘅人一定会好钟意。面入边亦都有各种嘅配菜系非常之正宗嘅台湾配菜同我系台中嘅牛肉面味道非常之接近。而牛肉亦都非常之林,唔会好银,亦都好入味。担仔面好似系台湾几出名嘅特色食物,佢嘅汤底浓郁,而且牛肉同啲面非常之夹,面嘅份量唔多,但系配合小食呢就啱啱好啦🤤都几推介大家叫!青青草原顾名思义其实系抹茶芭飞,够晒大杯卖相超靓,好似食紧雪糕咁!非常之好味,港女影相必备。而家嘅天气热热地

台湾烤香肠

台式盐酥鸡

红烧牛肉面

担仔面

青青草原
顾名思义其实系抹茶芭飞,够晒大杯卖相超靓,好似食紧雪糕咁!非常之好味,港女影相必备。而家嘅天气热热地,饮返杯沙冰非常爽🤤🤤🤤🤤

最后再食多个甜品!!三个女仔战斗力好惊人哈哈。
白玉珍珠双色冰淇淋松饼
松饼整得好好,甚至好味过一啲出名嘅甜品店。雪糕方面有芋头味同埋云呢拿味,有两种味食唔会漏!配啲生果亦都鲜甜同埋新鲜🤤

整体食物都好正宗台式,除左芭飞同烤香肠价钱较贵,其他都几抵食🤑🤑每人大约一百蚊多啲都已经超级饱,(依度只介绍左我食既)。肚饿黎依度食就岩哂啦!🤤🤤🤤🤤

餐牌