2023-02-21 537 浏览
过中环做嘢,忽然间好想食叻沙,记起蔡澜曾经介绍过尼间在上环嘅餐厅,于是特登搭车过嚟试新嘢。我唔熟悉上环,喺地铁站出嚟用Google map 揾咗阵至揾到。间餐厅喺条横街,俾泊喺路边嘅车辆遮住晒。去到嘅时候系中午十二点,餐厅里已经半满,侍应都系啲上咗年纪的伯伯。睇咗餐牌,叻沙价钱唔平,决定要碗正宗叻沙,目的就系睇吓佢有几正宗。叻沙好快上枱,第一眼嘅感觉良好,颜色同叻沙汤嘅稠密度都似样,最紧要嘅系上面𠮶几只狮蚶,系香港真系冇乜地方有。试吓叻沙汤底,非常之唔错,唔太辣又鲜甜浓郁。面嘅份量唔多,配菜方面有鱼片、虾、豆卜同蛋,都系好一般但正宗嘅配搭,整体来讲,同我喺马来西亚食嘅叻沙不相上下。找数90蚊,唔平,毕竟系特色午餐,加上好味,抵俾

正宗叻沙

找数90蚊,唔平,毕竟系特色午餐,加上好味,抵俾