今日揾食黎到铜锣湾嘅世贸中心,寻找系日本见识过嘅正宗吉列猪😆店舖位于世贸中心四楼,一入门口已经充满日式格调,店员都好有礼貌,又够哂快手黎到吉列猪专门店,梗系要试下吉列猪啦,我地就叫左佢数量限定嘅鹿儿岛特等厚切豚肉定食🤤🤤食之前同日本吉列猪专门店一样,店员会比一个碗你用黎磨芝麻,再加入佢地嘅吉列猪扒酱,佢地仲有紫菜同柚子酱可以自己调较想要嘅味道,未食都知正👍 👍 到主角上场啦,一黎个份量真系吓亲,个厚切唔系讲笑,厚厚嘅猪扒加上薄薄金黄色既外皮,一啖咬落去松脆外皮同入面弹牙又多汁嘅猪扒非常夹,加埋岩岩整好嘅酱料,真系觉得自己揾返日本嘅味道咁😍😍另外佢仲有海盐同芥辣 ,可能带出猪扒嘅味道,不妨混合唔同酱料食下,有多种唔同层次嘅感觉😋除左吉列猪,我地仲叫左个吉列大虾伴生蚝定食,估唔到呢到连海鲜都做得唔错,炸虾够哂新鲜,炸蚝完全无腥味仲大大只够哂 juicy 😉顺带一提,套餐会配上前菜,面豉汤,白饭同椰菜。而白饭椰菜系可以任添架,椰菜加埋酱汁当沙津食就唔会太邪恶啦😆😆😆 (虽然成枱都系炸野.....🤣)野饮方面,我地叫左梅子梳打润一润,大大杯仲有两粒梅子,够哂足料,抵饮🤗🤗

鹿儿岛特等厚切豚肉定食

吉列大虾伴生蚝定食