2016-05-08 733 浏览
本身谂住去街市食素,不过下午2点都差唔多收晒,又行到热辣辣见到有间泰国野有冷气好似坐得几舒服咁,就入去医肚啦!价钱唔贵,lunch都有十几款拣,大概$35左右包饮品,有炒饭有卤猪髀肉饭湿炒河等等,我地叫左冬阴功汤河 & 泰式炒金边粉 (phad thai),估唔到咁好食超级正宗!首先个冬阴功好浓,香料味好重好香,个碗你会见到好多香茅柠檬叶等等,唔系一般既汤底佢直头系冬阴功汤!平时汤底会淡味左/好人工味,呢碗系用心用料去煮,又大碗又有虾,唔算好辣食少辣既人都食到!另外phad thai都系好好食!正宗过某啲高级泰国餐厅好多!好大碟,用鸡丝炒,金边粉口感啱啱好。虽然无青柠&葱伴碟,不过本身应该有落糖,唔使加任何野已经好好味,而家谂起都想再食😋无谂过平过茶餐厅价钱但食到正宗味道!会唔会太抵食!感觉好似置身泰国🙈服务好亲切,应该系一对泰国夫妇做,开全日,下午3:30-6:00pm系休息时间,座位唔算多,可能小规模,无特式饮品(即系龙眼冰三色冰果啲),但有新鲜椰青,lunch都系加+$15,好抵饮。

冬阴功汤河粉
泰式炒金边粉