平时食得日本菜韩国菜多,心血来潮想转换口味,食下印度菜,听讲重庆大厦嘅7E咖哩王好出名,明星都成日食,今日就同友人嚟试下 重庆大厦一直比人感觉都好危险,所以小编都无入过去,但听讲早排光复完好左好多,今次就胆粗粗踏出第一步啦 一入到大厦门口就有成班印度大叔围住,派卡片比你推介去唔同餐厅,我地讲话book左7E,就有其中一位7E员工突围而出 引领我地转几个弯去搭lift,见到大厦入面好干净,地下无垃圾,亦无咩人,一点都唔逼,环境其实一点都唔恐怖上到7楼就见到大大个7E咖喱王既牌,指示清晰。8:45pm嚟食好少人,只有两枱顾客,环境几干净,waiter 好快就帮我地落单先送上一人一块劲脆既薄饼做前菜,点一个似青酱但好辣既汁,普普通通<Garlic Naan 蒜茸烤饼 $27> <Butter Naan 牛油烤饼 $27>每份烤饼有3块,摆埋同一碟,估唔到口感好烟韧 饼皮都好厚,虽然热度唔足够,但味道正宗。牛油烤饼既牛油味道好香 而蒜茸烤饼都有期望中既味道,不过小编觉得可以再重味D,唔够蒜茸包咁香。每块naan都大大块,一边撕开一边点汁食好好味,好上瘾呀<

每份烤饼有3块,摆埋同一碟,估唔到口感好烟韧

<Chicken Madras 印度香料鸡 $86>
鸡肉好嫩滑呀
 个汁好浓郁,唔太辣,甜味多过辣味,用naan点嚟食真心上瘾又唔会食到好口渴

<Beef Curry 咖喱牛腩 $82>
钟意食咖哩既人可能会对呢个失望,咖哩味唔重,甚至同香料鸡差不多味道
不过牛肉好大粒,而且够腍,唔会又韧又鞋,牛味都重。用naan点个汁又系正
 但就无香料鸡个汁咁出色。
< Mango Lassi 芒果乳酸 $39>
右上角杯芒果乳酸味道普通,唔够冻,乳酸味亦唔太重,但用嚟配咁重口味既野食就几好

食左5样野,食物全部有8折,饮品无8折,埋单每人约$100,唔洗加一。Overall, 7E咖喱王既野食够正宗之余,味道亦切合香港人口味,令唔太食辣既人都可以试到印度菜,而且真心推介香料鸡,个汁真系食过番寻味
题外话/补充资料: 用openrice 订座有8折,用印度大叔比嘅VIP卡9折。
2020-06-23
  • Chicken Madras 印度香料鸡