2024-01-26
今晚天气寒冷,我地全家决定去食返啲热辣辣🔥既嘢,听闻长沙湾新开咗间主打正宗四川风味菜式嘅“马宫主”,食材新鲜有镬气又唔贵🫢,今日就去试下先😆。店舖装修明亮简约又整洁,有4️⃣人卡位又有大图枱,餐牌📔选择都算多,有川菜、粤菜及特饮等,另有一张特价菜单,价钱更加实惠🥰。樟茶鸭 $99要赞一赞呢度嘅樟茶鸭🦆,首先颜色对办🥰,外皮炸至金黄色😍,但又做到外酥里嫩;肉香浓郁之余,樟树叶和花茶嘅香味亦慢慢从鸭肉🦆中渗透出来。欣赏师傅用回正宗嘅烟、熏、卤、炸方法处理,强烈推荐💯。毛血旺 $169又称冒血旺,系川菜中特色嘅名菜,一上枱血红色咁🔴,阿女即刻吓亲😂,好彩我地叫左bb辣🌶,辣度阿仔阿女还可以接受。正宗嘅毛血旺会用鸭血🦆,呢度啲鸭血口感好似豆腐花软嫩,鲜香完全冇腥味😍。加上牛栢叶、猪大肠、黑木耳、莴笋等配料,呢2️⃣日天气咁冻❄️,食呢个菜真系啱哂😋。霸王辣子鸡 $129细细件嘅鸡件🐓(有骨🦴)炸得非常酥脆,加上大量辣椒🌶及花椒一齐炒,咸香麻辣,非常惹味香口,劲好食🤤。金薯黑椒猪颈肉 $78猪颈肉🐖肉质爽弹有肉香味🥰,薯仔粒🥔表面炸得焦香,带阵阵香甜蜜糖味🍯,十分惹味😋。椒盐鲜鱿 $129上枱大
樟茶鸭 $99
毛血旺 $169
霸王辣子鸡 $129
金薯黑椒猪颈肉 $78
椒盐鲜鱿 $129
上枱大大碟,差啲俾佢吓死😂,优惠价谂住俾渣嘢?年轻人实在太年轻了🤣,佢地仍然用上新鲜鱿鱼须🦑,加上炸浆薄薄的,所以外层香脆🥰,鱿鱼须质感弹牙有鱿鱼香味,真系抵食又好食😋。
红糖糍粑 $59
粑炸得非常香脆😍,内层软糯,点上清甜嘅红糖浆及带香味嘅黄豆粉。热辣辣🔥软绵绵又甜丝丝,食完之后劲满足🥰。
流芒先生 $36
阿女最后顶唔顺,所以我叫咗杯一芒果沙冰🥭俾佢,虽然个名叫流芒先生但就一啲都唔流😂,大大杯之余,芒果味又浓郁😍。
总括而言,餐厅由多年川菜经验师傅主理,食物质素又正宗又有保证,而且环境舒适,真系值得回头再试。