餐厅: Cafe首爾
资讯:

餐厅: Cafe首爾
资讯:

2022-05-12 1151 浏览
Cafe Seoul 太和隐世韩国菜🤤谂唔到食乜lunchie嘅时候就会拣呢间正正子韩国餐厅仔1. 韩式辣汁牛肉汤|6.5/10夏天热辣辣就最啱食又热又辣嘅汤饭^ ^石锅上嘅关系,一上枱个阵仲系bulubulu滚热辣㗎(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)味道方面偏咸但饮到香浓嘅肉味,唔似某啲hea99死咸味精汤料都算足,有东粉、芽菜、蕨菜干、洋葱同牛肉( ̀⌄ ́) 值得一赞系佢哋又落蕨菜,喺香港好似唔系咁常见,觉得应该系偏向正宗㗎喇好可惜地啲肉质又干又鞋,应该系偏瘦嘅牛腩丝,同埋牛嘅份量有啲少(汗)阴公,差啲唔够蛋白质2. 韩式蚬蛤豆腐汤煲|8/10超好味的汤头!比起头先嘅牛肉汤,呢个加咗蚬肉所以好鲜甜!配埋嫩豆腐真系无敌地巧痴ಥ_ಥ 又重口味又辣好好送饭,想食少啲淀粉质嘅版主平时想半碗饭㗎咋,但系食呢个豆腐汤有冲动想加多个白饭!但佢系偏咸的,个扣分位系食完有啲惊水肿(未到要生肾石好彩)3. 韩式野芝麻豆腐汤|8.5/10隆重介绍世一野芝麻汤(如果唔系佢卖相唔太上镜,我会摆佢系第一张㗎呜呜)一直无听过呢个菜式,直到同事不断卖命狂推之后先上网checkcheck佢乜料(⊙_⊙)原来佢系韩国系好common会
Cafe Seoul

1. 韩式辣汁牛肉汤|6.5/10
味道方面偏咸但饮到香浓嘅肉味,唔似某啲hea99死咸味精汤

2. 韩式蚬蛤豆腐汤煲|8/10

3. 韩式野芝麻豆腐汤|8.5/10
一直无听过呢个菜式,直到同事不断卖命狂推之后先上网checkcheck佢乜料(⊙_⊙)原来佢系韩国系好common会见到嘅餐点,通常系啲街边传统小店会食到~_~;
跟住我想分享下我嘅无知!见到餐牌写住野芝麻,心谂芝麻咪芝麻,最多咪分黑白,乜鬼野芝麻先!
原来,野芝麻系紫苏籽咁解吖!所以呢个豆腐锅食落口系好浓烈嘅紫苏香,如果唔中意紫苏嘅朋友要睇路啦

4. 韩式海鲜豆酱汤|6/10
된장찌개唔系版主平时会拣嘅餐点,但食咗一啖之后觉得大酱配海鲜都算好食,食到海产嘅鲜甜味之后会feel到大酱个阵带甜嘅后劲

———分界———
总结就系一间会想翻兜嘅韩食小店
重点推俾重口味嘅人类,平时钟意清淡饮食嘅可能要买定梳蕉系屋企俾自己吸多啲钾质去水肿啦

• 野芝麻豆腐汤