喺元朗都住左就快一年,每星期梗会经过呢间铺头几次,但都冇入去食过野,明明清汤腩系我其中一款至爱食品,今日经过,唔肚饿都入左去试下!佢叫潮龙,唔知同其他什么生龙昌龙等铺头有冇关系?唯一可以肯定就系佢同我讲个两间嘅牛腩一样好味。睇睇餐牌,下午茶崩沙腩河粉卖28蚊碗,加2蚊可以饮雪梨菊花茶,谂都唔使谂,整碗先!再饮左枝雪梨菊花茶。未讲碗面好唔好食前,同大家讲下点解我一见倒崩沙腩河卖28蚊碗,就双眼放光。牛腩呢个统称系由牛胸至肚底部份嘅一整块肉,啖啖肉嘅抗腩就系牛胸两侧嘅牛肋肉,崩沙就属于牛横隔膜嘅两侧筋膜连肉部份,爽腩就有两种,清汤腩铺讲嘅爽腩就系透明一块冇乜肉嘅筋(与崩沙腩部份相连),但如果去牛肉档买嘅话,佢地会切旧爽口嘅净肉俾你。据之前食开嘅清汤腩铺头讲,叫得做牛腩嘅牛肉,里面只有大概二成系崩沙腩,不足一成系爽腩,所以好矜贵,价钱贵抗腩成三成。计条简单嘅数俾大家睇,牛坑腩街市卖约80几蚊斤,咁崩沙腩(如果买倒的话要话)要110蚊斤,一斤十六两每两价值7蚊,三两崩沙腩价值20蚊有多,雪藏牛腩大概系鲜腩嘅五份三价钱都要12蚊三两。假设我碗粉有三两雪藏崩沙腩,净系牛腩成本,未计粉同埋汤底等等成

计条简单嘅数俾大家睇,牛坑腩街市卖约80几蚊斤,咁崩沙腩(如果买倒的话要话)要110蚊斤,一斤十六两每两价值7蚊,三两崩沙腩价值20蚊有多,雪藏牛腩大概系鲜腩嘅五份三价钱都要12蚊三两。假设我碗粉有三两雪藏崩沙腩,净系牛腩成本,未计粉同埋汤底等等成本都12蚊啦,碗粉连饮品先30蚊,唔仆倒叫就鬼喇!

粉到,卖得平唔代表差卖相,又一例证!

崩沙腩河
牛腩炆得焾滑,筋肉比例各半,今日真系有食神,有旧咁靓嘅腩食!牛腩肉味香浓有卤水嘅味道,属于卤过的清汤腩(清汤腩有啲系冇卤过嘅,小弟比较钟意卤过果种),上品㖞!
崩沙腩
汤好有牛骨味道!应该几足料。

粉滑而冇米糠味,唔错!
河粉
特别要提一提面头块萝卜,甜滑无渣,拣过嘅!

雪梨菊花茶

听个名都够润啦,饮住佢食啲燥热牛腩就真系啱哂Key。支茶绝对足料煲,菊花味同雪梨味都好明显,相当平衡,可能佢地冇落太多糖,饮落只系微甜,啱哂我!

埋单: HK$30大蚊,相当抵食!

总结: 真心希望佢地卖番贵啲,卖咁嘅价钱冇钱赚㖞!咁好质素嘅牛腩我都想长食长有吖吗!
2015-11-17
崩沙腩