2019-10-04
见佢店名以为系谭仔/云桂香个类米线店,但系门口又有川味酸菜鱼图,似乎内有干坤,好辣之徒紧系唔放过寻味高汁川菜嘅机会,推门入去!菜单中都是期待中的川菜!水煮鱼、毛血旺、辣子鸡、烤鱼~~~敢打赌一定有四川背景,唔知系师傅定老板呢?!川北凉粉个香味不得了!一上枱飘出嚟,以为自己返咗四川!就系呢种辛香!样子仲好pro咁㖞,调味料小小麻,唔算辣,但系整体味道同我系四川食过的有九成似!香辣脆皮虾用两种辣椒去炒,红辣椒干同新鲜青椒,追求各层次嘅辣都出现!味道果然非同小可,虾大大只,鲜甜有虾味,虾壳脆卜卜可以连壳食,又香又辣,辣味又唔会过左火抢走虾味,食唔到辣嘅剥壳就唔会辣,有功架!开胃炒饭最初见到以为系用酸菜,落单𠮶阵老板娘仲问 炒饭要唔要都食辣,话加青椒丝落去更加好食,menu冇写可以拣辣,似乎系hidden menu!不过我哋最后都系冇拣,因为唔知其他𩠌有几辣,哈哈。卖相普通但系食过返寻味!完全冇想像嘅酸味,但系坚开胃,食完一碗又想添饭,到底佢落咗咩魔法?!好耐冇食过一餐咁满意嘅川菜, 真可谓色香味俱全,川菜迷不能错过!
川北凉粉
香辣脆皮虾