2022-06-28 2174 浏览
女友同我庆生, 想饮啤酒又想试新地方, 就拣左呢度. 餐厅分两边, 一边系高枱高櫈似酒吧, 一边系大梳化大枱似餐厅, 我地坐餐听𠮶边. 一共只有6张枱, 但每个位都好阔落, 坐得非常舒服, 系度睇波应该好正. 我地系黎叹啤酒既, 呢度装修真系有几分似德国啲Biergarten, 楼底高, 两排长长既天花吊灯增加左空间感, 装饰唔系华丽, 似屋企客厅多啲, 感觉好舒服, 梳化很大, 我地两人可以并排坐. 对面有两个酒桶形既卡位, 好有特色, 但入面睇黎有啲焗促, 都系留番俾钟意打卡既人啦. 啤酒先点一杯Konig试下($66, 0.4L), 因为侍应话Bitburger再苦一啲, 饮落味道好丰富, 其实都唔苦㖞, 仲甜甜地, 可能因为用高脚杯上, 或者餐厅够冻, 我地食左个半钟, 杯啤酒都仲系冰冻既, 呢一点非常好. 前菜我地点左Beef Gloulash薯仔牛肉汤 ($68, S), 炸金文毕芝士 ($98). 呢两样系今餐最满意既. 如果你都系牛魔王, 牛肉汤一定会满足到你, 真系啖啖都系浓缩, 澎湃既牛肉味, 仲有好多牛内, 薯仔粒, 香料味就系咁易有啲, 唔会抢左啲牛味. 炸芝士
女友同我庆生, 想饮啤酒又想试新地方, 就拣左呢度.

炸芝士系一小饼芝士包左面包康去炸. 女友系芝士控, 今次真系命中要害, 好味到不得了. 佢炸到外脆内软, 唔好睇佢一大旧, 入面啲芝士系有少少creamy质地, 味道都系有奶味既creamy cheese, 一啲都唔溜, 唔油腻. 点埋个红莓酱就更清新了.
主菜点左脆猪手($228)同维也纳肠配沙律($105), 维也纳肠
一碟三大条, 真系好长好壮观既, 味道就冇乜特别, 就系烟分味既, 质地比较滑既猪肉肠, 唔系特别浓味, 唔知道另外两款肠会唔会特别啲. 之前睇menu话有幕尼黑白肠(小牛肉), 唔知点解依家冇左.
炸猪手好多人推介, 制作时间只系15分钟, 可能今晚客人少. 个皮就系好香脆, 好有水准, 肉都好多, 我地用左好耐先食得晒. 配菜有德国酸菜, 真系好酸, 我觉得冇某连锁德国餐厅咁好食, 另一款配菜加钱转左german pasta, 系好清淡既意粉, 只有小麦既淡淡香味, 可以解猪手既油腻, 意粉仲要切到好短一截截, 用汤匙食都得.
因为食物点得太多, 冇胃口饮第二杯啤酒了, 有啲可惜. 最后赞下侍应既服务都系唔错既.
2022-06-18
  • 炸金文毕芝士