2024-07-22
Little Napoli 📍:跑马地景光街8号景光楼地舖🚗:跑马地电车总站 步行5分钟📞:+852 6882-1823💲:~HKD230/head for dinnerFood quality✔️:Margherita, Dama 👌🏼:Sparking Mineral water, S. Pellegrino orange总结:😋被喻为正宗拿坡里薄饼 位处跑马地嘅Little Napoli 最出名嘅传统石窑烤炉 高温烤焗 90秒就焗出一个pizza 又入埋米芝莲指南仲有好几个YouTuber推荐过嘅名店😎😋一睇餐牌定价已经极为进取 不过开喺跑马地区就不缺有钱人 Margherita材料唔复杂 好简单咁只有圣里马扎诺香浓茄酱🥫阿杰罗拉水牛芝士 鲜罗勒 罗马羊奶芝士同橄榄油 软熟嘅面团配埋芝士半溶拉丝 好惹味😋店员教要左右对褶食 咁样食系因为面团好软熟 好似平时咁食 上面啲材料会跌哂落嚟 中间好薄 有啲麦香味 外层边算厚又有啲脆 同港式pizza有显著分别🤪😋Dama系白底薄饼 材料有茄子 莎乐美肠辣椒碎加埋啲烟熏水牛芝士 罗马羊奶芝士鲜罗勒同橄榄油 朋友喜欢呢个多啲 因为冇咩喺香港食到
📍:跑马地景光街8号景光楼地舖
🚗:跑马地电车总站 步行5分钟
📞:+852 6882-1823
💲:~HKD230/head for dinner
Food quality
✔️:Margherita, Dama
总结:
😋Dama系白底薄饼 材料有茄子 莎乐美肠辣椒碎加埋啲烟熏水牛芝士 罗马羊奶芝士鲜罗勒同橄榄油 朋友喜欢呢个多啲 因为冇咩喺香港食到呢个配搭 我自己就觉得Margherita惹味啲 各有千秋😌
🤔饮品选择好少 得一款啤酒同4款汽水 试咗有汽果汁同矿泉水 正常
😨堂食都系外卖盒装住 环境得三四枱就啲细 主要做外卖 但堂食好食好多🤤
😨价钱真系贵 同埋香港都有几间全球50大pizza 以性价比去讲有更好选择🙊