2017-12-04 191 浏览
依间餐厅最近系观塘APM开张,但每晚都排晒长龙到底依间沾面店有咩神奇嘅地方?我决定今日同朋友一探究竟餐厅嘅封面好靓,令我觉得自己真系好似去左日本咁神山亦姐系富士山,由于依间面店嘅总部系日本神山车站所以取名叫神山面店番茄叉烧拉面  $85拉面系热食黎,随住拉面送上嘅系热辣辣嘅番茄汤底送上枱个阵已经有好香嘅番茄味,令朋友最后饮晒成碗汤黑神山叉烧沾汁面(黑蒜豚骨汤底) & 赤神山叉烧沾汁面(辛辣豚骨汤底)$79 由于沾面原意系比日本嘅劳动阶层食,所以做出黎个阵需保持微暖约60度方便工人尽快进食,然后有最大时间休息香港有唔少沾面店都会为面汁加热,但其实依种食法系一啲都唔正宗所以好难得依间餐厅黎到香港都坚持传统,务求香港人都可以食到正宗沾面我自己今次就食黑神山叉烧沾汁面,流心嘅半熟蛋同埋香喷喷嘅叉烧绝对系沾汁嘅最佳拍档可能会有人觉得沾汁汤相对一般拉面汤底会比较咸,但其实咁样系有佢嘅用意(一阵再介绍)沾面同拉面唔同,需要有过冷河的过程,所以食落口个阵会更有弹性再者过完冷河之后,面条先可以表面微微湿润同埋有光泽嘅效果而唔会做成面条太热而变糊嘅问题并且食得出面底有好香嘅小麦味终于要开估啦,沾汁汤比较咸

餐厅嘅封面好靓,令我觉得自己真系好似去左日本咁
神山亦姐系富士山,由于依间面店嘅总部系日本神山车站
所以取名叫神山面店

番茄叉烧拉面  $85
番茄叉烧拉面

拉面系热食黎,随住拉面送上嘅系热辣辣嘅番茄汤底
送上枱个阵已经有好香嘅番茄味,令朋友最后饮晒成碗汤

黑神山叉烧沾汁面(黑蒜豚骨汤底)&赤神山叉烧沾汁面(辛辣豚骨汤底)

方便工人尽快进食,然后有最大时间休息

沾面

沾面同拉面唔同,需要有过冷河的过程,
所以食落口个阵会更有弹性
再者过完冷河之后,面条先可以表面微微湿润同埋有光泽嘅效果
而唔会做成面条太热而变糊嘅问题
并且食得出面底有好香嘅小麦味
汤割

终于要开估啦,沾汁汤比较咸嘅原因系因为食到最后个阵
叫店员将于余下的沾汁中加入混合木鱼嘅清汤,方便饮用
依个步骤叫汤割
加入清汤后,味道就会清淡带点鲜甜,中和返原有嘅咸味

双色牛舌  $45
双色牛舌

浓味牛舌和淡味牛舌嘅组合
先食淡味牛舌,咁就唔会比浓味牛舌盖过份鲜味

神山汤饺子 $38

神山汤饺子

饺子里面有好多肉碎,并且汤汁好清甜
饺子会吸收晒汤汁嘅味,正!

唐扬豆池鱼  $45
唐扬豆池鱼

细细旧嘅无骨鱼最岩做开胃前菜
点上甜甜嘅酱汁,好快就比我同朋友清晒啦

茄子披萨  $43
茄子披萨

好新鲜嘅组口,茄子仲可以中和返浓浓嘅芝士味
令食落口个阵唔会太腻

菠萝特饮&杂果特饮  $15
菠萝特饮&杂果特饮

好抵饮,并且仲有果肉食添

每晚车水马龙必定系因为依间餐厅保留传统的做法
只做正宗日式沾面
钟意食沾面嘅朋友,记得要黎支持下!
2017-11-30
番茄叉烧拉面