2024-02-29
日本通朋友话带我去一间大阪过江龙,最近佢哋原来做紧京都県祭限定菜式,我又未试过,所以跟咗佢去试吓😌估唔到一去到𠮶度超有气氛🥳日本人主理仲有好多日本熟客仔,𠮶晚去仲要full house🍻我哋坐喺bar枱即席见到师傅整嘢食超开心🤍*京都県祭限定菜式*🌱京都九条葱烧类似大阪烧,但系比传统大阪烧少咗粉浆同椰菜,上面系蛋入面有肉同埋满满嘅京都九条葱,食到清新九条葱嘅香甜味之余。✨京都生麸味噌生麸用糯米粉制成,口感烟烟韧韧似年糕,烧过之后再加上味噌酱好好食。💫京都水菜栃尾扬炸豆腐超级脆,上面洒满京都九条葱同白饭鱼,增加口感同味道嘅层次。另外我哋仲叫咗好多小食,样样都超好食🤤🍗免治鸡肉烧上面有只生鸡蛋俾你吉穿点嚟食,啱啱好平衡咗鸡肉烧嘅油腻感。鸡肉烧入面有软骨好有口感。🔥牛舌牛舌烧得外香内弹牙。💫带子带子超大粒好肥美,生熟度啱啱好唔会太过靭。⭐️明太日本玉子卷甜甜又嫩滑嘅玉子卷入面包住满满嘅咸香明太子,超级好食。🍋冲绳香柠可尔必思梳打冲绳香柠嘅香味充斥着饮品,成杯饮品系酸酸甜甜。
*京都県祭限定菜式*
🌱京都九条葱烧
✨京都生麸味噌
💫京都水菜栃尾扬
另外我哋仲叫咗好多小食,样样都超好食🤤
🍗免治鸡肉烧
🔥牛舌
牛舌烧得外香内弹牙。
💫带子
带子超大粒好肥美,生熟度啱啱好唔会太过靭。
⭐️明太日本玉子卷
甜甜又嫩滑嘅玉子卷入面包住满满嘅咸香明太子,超级好食。
🍋冲绳香柠可尔必思梳打
冲绳香柠嘅香味充斥着饮品,成杯饮品系酸酸甜甜。