2021-10-13 599 浏览
呢间星马餐厅喺观塘码头嘅熟食中心入边,虽然地方隔涉,但网上都睇到唔少有关佢嘅报道,话嘢食好正宗同埋高质素,所以今日就特登嚟试吓! 胡椒汤生牛肉河粉🐄🍜佢一上碟我就试咗佢啖汤,系极!浓!嘅胡椒味!有少少辣,后劲系一种咸咸地嘅鲜味。😮第一啖饮落觉得好惊艳,但食耐咗就会觉得汤底嘅胡椒味有啲过浓同偏咸,食到个人有啲口渴,同埋会冚左其他食材嘅味道。🥵其他食材方面,肥牛味道正常,牛丸扎实有牛味,萝卜都算甜同埋冇渣,但如果可以切细旧啲就更好。沙河粉我觉得佢比一般河粉嘅质地会较实净,都系挂汤嘅,但因为汤底偏浓,挂汤令人食到好渴…可能拣啲无咁挂汤嘅面底会好啲。 😬腐竹薏米水🥤 佢有啲似腐竹糖水,饮落有薏米同腐竹咬下,唔会好甜,几特别!喺出面都比较少见~呢个好饮!🥳。始终呢度系熟食中心,地方就冇咁整齐同坐得舒服,但嘢食真系唔错,可以一试!🏄‍♂️

胡椒汤生牛肉河粉🐄🍜

腐竹薏米水🥤