虽然系鸭寮街,但系太子站行过去会较近,位于枫树街球场隔离,门面光新,入到去先知原来系真泰国人主理,老板话之前系湾仔果边做开,后来搬过黎呢边继续,佢夜晚早巿系泰菜,十点过后就会摇身一变成为酒吧,我今次黎主要系食,就未有机会享受个吧既Feel了,但睇住佢个开放式厨房又几盏鬼,烹调过程可以全程望到炸虾饼(太好味,必嗌)上枱三大粒,店员话系手打既心思菜,大大粒佢比埋铰剪我去分开,一入口,OMG,真心弹牙,外层炸粉只系薄薄一浸,唔会太油腻之余肉就算咁大旧都充满虾味,我自己绝对推荐呢样系必嗌冬荫功汤平时去亲食泰菜都会饮冬荫功汤,因为话哂系传统,但呢个汤比到我惊喜既感觉,平时啲汤一系太酸一系太辣,呢个汤我最后系饮到一滴都冇剩,佢料足,个虾头啖啖肉去肴,其他新鲜配料令个汤滑而浓香,大推!!!泰式虾油虾炒饭个摆盘几靓,望落去饭身粒粒分明,唔错,点知食落口更加觉得正,肉松,色豆,提子干基本野全部足料,食到呢味𩠌我绝对相信佢系正宗泰国菜了,真系还原左去泰国食好味泰国菜既感觉奶绿茶茶底香滑,抹茶味唔会过份浓,反而嗒到果浸茶香冻香茅茶好特别既味道,富有香茅味同埋有班兰既清香,听店员话佢地系用冰糖唔系用砂糖,令口
炸虾饼(太好味,必嗌)

冬荫功汤

泰式虾油虾炒饭

奶绿茶
茶底香滑,抹茶味唔会过份浓,反而嗒到果浸茶香

冻香茅茶
好特别既味道,富有香茅味同埋有班兰既清香,听店员话佢地系用冰糖唔系用砂糖,令口感更滑,如果女士Keep Fit,仲可以叫佢少甜
2024-08-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 炸虾饼