2020-03-02 110 浏览
我真系从来未去过越南,但就好钟意食越南粉。今日,呢间餐厅,令我觉得越南原来系咁嘅味道嘅。首先我哋嗌左个沙律,香草野菜烧牛柳沙律,佢个牛柳真系不得了,好嫩好腍,而且都好重牛味。啲沙律菜配埋啲捞檬果只汁原来系咁醒胃咁fresh。然后就系带咗个香茅鱼露煮活蚬,佢啲鱼露唔会太咸,跟埋个活蚬真系好鲜甜,最重要嘅系佢啲蚬真系非一般嘅大只。一啖咬落去𠮶种鲜甜爆汁嘅感觉,令人好满足。之后我哋仲带咗个香辣香茅炒蓝贝,佢呢个蓝贝系迷你版青口,呢只青口系好嫩滑同鲜甜。加埋啲香草同埋辣辣地,真系好惹味,食到停唔到口。然后我哋就带咗一个正宗越南菜式,鱼露烧猪肉檬粉。点解我话佢系正宗越南菜式,因为佢个食法同我地平时喺其他铺头食到嘅捞檬系唔同嘅。佢上嚟嘅时候已经将檬粉变成一对对,好似一个个波咁。食法系首先将一个波嘅檬粉,放入自己只碗仔度,然后再加埋几更鱼露同猪肉,再加一片青瓜同埋罗勒叶,再捞埋食。佢个猪肉烧到好香口,而鱼露酸酸辣辣咁,好开胃。佢令我觉得,越南,原来系咁嘅味道嘅。

2020-02-29