2024-08-08
最近又在旺角发掘左新餐厅,就系 "宝泰船面",尝试下另类嘅🇹🇭泰国美食 ~ 船面,由泰国人主理,品尝正宗泰国美食。入到店内,装修以木系设计风格,感觉简约舒适。餐厅招牌菜火山排骨汤面,以及多款人气泰国船面,汤底系熬制多个钟,加上炸猪皮、牛肉、猪肉或鸡肉等,泰式面底可以选择金边粉、鸭蛋面及米粉,唔错。火山排骨汤面 $118 见到都令人视觉震撼!份量十足嘅排骨叠高成一座巨型火山,排骨以多个小时熬制,肉质细嫩入味,容易拆件方便进食,淋上酸辣酱汁,食落好开胃,汤底清甜唔口渴,每一啖都好香浓,配搭爽口嘅白萝卜,吸入排骨汤汁,好够味,汤面旁边仲有满满嘅芫茜,非常浓郁美味。清迈咖哩鸡汤面 $98鸡髀肉质嫩滑,鸭蛋面条弹牙,咖哩汤底好重椰香味,虽然汤底红当当,但一啲都唔会觉得辛辣,反而有阵甜辣香,好开胃,配埋大量芫荽同炸猪皮,食起黎更惹味。茅椒荔枝虾 $48 荔枝系夏天盛产季节,荔枝清甜多汁,虾肉爽口弹牙,配合洋葱、辣椒、干葱及泰式香料,微甜中带少少辣,口感清爽。黄金炸猪腩 $48炸得金黄香脆嘅猪腩,肉质肥瘦均匀,食起嚟唔会好油,口感爽脆,滋味小食。玫瑰荔枝梳打
火山排骨汤面 $118
清迈咖哩鸡汤面 $98
茅椒荔枝虾 $48
黄金炸猪腩 $48
玫瑰荔枝梳打 $32
依杯玫瑰荔枝梳打,荔枝味浓郁,加入了好靓嘅花瓣,饮落非常清新开胃。
菠萝粒粒梳打 $32
好清新嘅梳打,菠萝香甜,粒粒爽口,炎热天气飮最适合,啖啖透心凉。