2018-07-20
今日约咗朋友去书展,系去之前食个午餐先。拣左湾仔Sun Thai 食泰国菜,贪佢近会展。餐厅完全走泰国风,周围摆满泰国装饰,环境空间感十足,布置精美,未食都加加分先。我地点左个午餐海南鸡饭加配烧猪颈肉沙律,另外一个铁板蚝仔炒蛋。先讲前菜烧猪颈肉沙律,份量十足,无谂过咁大份。猪颈肉外皮烤得脆,但肉质依然保持爽滑,真系好难得。加上配菜嘅洋葱同车厘茄,酸辣口感,十分开胃。 *请注意味道偏辣,怕辣嘅要小心。至于海南鸡饭,鸡肉分量够,肉质滑嫩,配合酸辣汁食用十分夹,可惜皮下脂肪较多,去皮食用较健康。黄油饭椰香味浓,加上跟餐有冬瓜汤及时菜,认真抵食。铁板蚝仔炒蛋,蛋香蚝仔足,蚝仔铺满成碟炒蛋,啖啖都食到蚝仔。加上芽菜系底增加口感,值得一赞。总括来说,味道系正宗泰国菜,经过的朋友不仿一放
总括来说,味道系正宗泰国菜,经过的朋友不仿一放