现时泰菜餐厅愈开愈多,但要揾一间有质素既泰菜,其实都唔系容易,重要特别系铜锣湾呢D餐厅林立既地方,有时都真系唔知点拣好....今日就同几个朋友GATHERING,试下呢间系世贸中心既泰东北菜 !餐厅环境都几有FEEL架,虽然唔系超级有泰国FEEL,但系都有种舒服既感觉,餐厅播住既都系泰国音乐,而大部份既侍应都真系泰国人黎架添 ! 佢地会系你身边讲泰文架会 ~ 唔讲咁多,今晚我第一杯既饮品系青柠梳打,都唔错架,味道唔会过甜,梳打够强,酸酸甜甜既味道,令你感觉都几开胃今晚都叫左好几款食物,第一个有呢个 : 泰东北烧鸡青木瓜配糯米饭 $188,钟情于泰国烧鸡既朋友一定要叫 ! 因为呢个真系做得非常惹味,我自己个人就真系超级喜欢 !左边系青木瓜沙律,口感够爽脆JUICY,沙律既上面重放有几粒虾干,整体味道都唔错 ; 右边就系泰国烧鸡,食过既朋友就知了,佢呢度做得好香口,外层有涂上酱油去猛火烧,所以特别香并带有点黏身既口感,入面既肉质就能够保持JUICY,连同少少香软既糯米饭及泰式酱汁,味道真系无得弹 !原来泰菜当中都有用上花胶既菜式,就系泰式炖花胶 $398 了,不论从价钱而言,或由卖相出发,

原来泰菜当中都有用上花胶既菜式,就系泰式炖花胶 $398 了,不论从价钱而言,或由卖相出发,感觉都唔简单,一个大沙煲放入大大片的花胶,附上一碗新鲜雪白既芽菜及醋作加强口感及味道,不得了

更不得了的,就真的要夹起块花胶睇睇了,一大块既花胶就系你眼前,真系好大块架 ! 望落都知佢唔系普通货质果D花胶件黎,色泽够靓,亦够厚身,绝不简单

分了细碗后,大大块既花胶都仍然系你眼前,食落个口感极嫩滑,花胶味道香浓,质感确实够厚 ; 而本身仍D汁/ 汤其实味道都好温和,唔辣且味道唔重,所以食花胶果阵,感觉系好舒服既,钟意食花胶既朋友,特别系女士都真系值得一试呀

曼谷咖喱炒大虾 $288,同得几个朋友食泰菜,无理由唔叫个咖哩SHARE一齐食呀 ! 呢个咖哩就正啦,味道真系好正宗好有泰国FEEL,大量咖哩汁将炒香左既大虾完全埋没,咖哩当中重包括大量蛋花及配菜,提升味道同口感,大大只既开边大虾就系你眼前 ~

大虾当然系主角啦,不过食咖哩,又点可以无另一个主角呢,真系额外加钱都要食 ! 5件的蒜蓉包及酥皮分别都系 $28,酥皮一D都唔马虎架,唔系只系得细细件比你,而系焗得好靓好香脆,大大件既酥皮,同朋友SHARE一流

蒜蓉包就当然够香脆啦,点上咖哩汁,果份口感同味道,真系唔洗多讲...

我本身既青柠梳打都饮晒了,成晚都咁好FEEL,不如整返杯有酒精成份既 COCKTAIL啦,我就叫左杯MOJITO,又估你唔到,佢呢度又调得几好饮㖞 ! 唔系得死甜,当中真系有大量薄荷叶,酒精浓度中等, 感觉真系比得上一D老字号既大型酒吧质素㖞 ~

最后,食左咁多咁正既菜式,甜品又点可以无架 ! 泰式椰汁西米糕 $58,真系其中一款传统著名既甜品化表作啦,一共有5粒既佢又系岩晒同朋友SHARE,味道好够香浓既椰汁味,当中包括西米在内,上面果一粒粟米亦够甜,系担当住一个重要既角色,整体而言,确实系唔错