2019-03-27
呢间火锅店系一个住长沙湾朋友介绍,佢话系长沙湾又就脚又好味嘅火锅店唔多,呢间真系性价比高味道又好。食过之后真系觉得佢冇介绍错。同朋友拣左椰子鸡汤底海鲜餐 $248 每位。本身以为系一煲煮好嘅汤底,点知系一碟新鲜鸡(大约半只)加椰子水汤底。将鸡倒入椰子水大火煮几分钟再熄火焗5分钟,就可以食到嫩滑海南鸡加饮到好清甜椰子鸡汤!呢碟海南文昌鸡真系好新鲜美味,肉质弹牙嫩滑,出面d 雪鸡完全冇得比!汤底d 椰子肉都好嫩,系新鲜椰子挖出嚟嘅肉唔系椰子干,椰子汤底清甜用左几种椰子嘅汁煮成,净系个汤底已经诚意十足!另外可以选择3款红色栏目海鲜、黄色指定贝类、3款蓝色栏目海鲜以及6款木色边炉料。全部海鲜都好新鲜啊!个人最钟意肉蟹,完整一只肉蟹,都几大只,除左新鲜,肉质弹牙味道鲜甜,而且都几多肉,蟹钳位仲有阵阵海水味~好鲜好正!肉蟹蟹膏唔多但味道浓郁!另外象拔仔都好鲜甜美味。其他海鲜仲有鲍鱼、带子、金刀贝、鲜虾、蚬等等都好新鲜鲜甜。其实食完鸡同海鲜我地已经好饱,但系其他边炉配料同样唔错!个人最钟意牛肉同手打墨鱼丸。牛肉虽然偏瘦但系肉质软嫩有牛味。手打墨鱼丸新鲜自家制,粒粒墨鱼肉,口感系墨鱼滑。两样都可以吸收
全部海鲜都好新鲜啊!
其他海鲜仲有鲍鱼、带子、金刀贝、鲜虾、蚬等等都好新鲜鲜甜。
其实食完鸡同海鲜我地已经好饱,但系其他边炉配料同样唔错!
个人最钟意牛肉同手打墨鱼丸。
牛肉虽然偏瘦但系肉质软嫩有牛味。手打墨鱼丸新鲜自家制,粒粒墨鱼肉,口感系墨鱼滑。两样都可以吸收晒椰子鸡汤同海鲜鲜味,食落有汤底甜味。
另外几钟意怀山,口感属于清爽𠮶种。
娃娃菜好林甜好吸汤底味,打边炉必点。
椰子鸡同肉蟹都令人难忘啊!