2017-09-05
星期日天文台明明话打风🌪,咁当然就咩outdoor活动都无plan啦🤷🏻♀️ 点知起身又无落雨,虽然天气唔是话十分好阳光普照个只,都想趁无雨去揾下野食既🤗 由于我既两只小毛孩两星期无去过街,我地就决定揾间餐厅可以收容佢地,当同佢地去埋街🐶🐶 一家大细星期日最岩就系饮茶,我地于是就决定去彩龙茶楼,一尝传统正宗港式饮茶风味🤣彩龙茶想位置偏僻,撘地铁系去唔到既,只有转巴士或者揸车去。由于唔太方便,唔会太排长龙要等位,去到都即刻有枱,佢有室内室外同楼上areas,都几多位。有别于一般酒楼,佢系无人serve你既,冲茶打水拎点心你都要一手包办💪🏻佢有个area比你冲茶既,妈妈话佢d茶叶都几靓。至于拎点心为左分散人流等大家唔使排队,分左蒸点心、煎炸点心、即叫即拉肠粉corner🤞🏻有师傅会现场即拉肠粉😍 好多枱都叫左虾肠🦐煎炸点心部都好吸引☺️ 可能无外面酒楼咁多款式,但贵精不贵多👍🏻三个人去饮茶第一轮我地罗左五个点心一碟菜,西洋菜超级大碟😍 不过盛谓$38,菜好新鲜无淋渣配上腐乳吊味正! 我既至爱鲜竹卷系蚝油汁,味道都唔错。虾肠真材实料有好多虾系入面🤤 一d都无偷工减料,咁当然佢既虾唔系好大只个d
佢有个area比你冲茶既,妈妈话佢d茶叶都几靓。
有师傅会现场即拉肠粉😍 好多枱都叫左虾肠🦐
三个人去饮茶第一轮我地罗左五个点心一碟菜,西洋菜超级大碟😍 不过盛谓$38,菜好新鲜无淋渣配上腐乳吊味正! 我既至爱鲜竹卷系蚝油汁,味道都唔错。虾肠真材实料有好多虾系入面🤤 一d都无偷工减料,咁当然佢既虾唔系好大只个d啦,但都爽口弹牙既! 怀旧大包子已经系没落于好多酒楼,呢到都有得食等大家重拾当年情怀☺️ 大包皮薄馅多,入面好似鸡包咁多左鹑春蛋同厚身既咸肉🤗 鲮鱼球炸得香脆可口好正,美中不足既系个蚬介汁无蚬肉既👉🏻👈🏻
呢个纸包骨要比个大头突写佢!我咁大个女都未见过😍 张纸系唔食得既,入包住猪扒/鸡翼黎炸,妈妈话咁样肉质会嫩d,不过同时亦好油,不过一次半次唔打紧啦😛 食落肉质真系好嫩亦好入味,不过撕开张纸时只手会劲油🤦🏻♀️ 一碟有三旧,好彩就会拎到两件猪扒一件鸡翼🤗 呢个点心制作麻烦,已经买少见少嫁啦,一场黎到既朋友一定要试下唔好怕油腻☺️
第2 round嗌多左3个点心🤤 虾饺皮薄饀靓正正子,牛栢叶好爽口弹牙但份量较少得4旧🤔
听闻呢到既糯米鸡好出名,我地叫左两只😍 外卖走左一只,新鲜蒸起热辣辣,不过坦白讲味道就有少少失望,馅唔算多,糯米有d太厚,味道都ok但对比起外面酒楼唔算特别出色,咁大只糯米鸡正常个馅应该会有d惊喜例如有d会鸡翼系入面,有d会有蜡肠,呢到就无咩特别食材,都系得肉碎。
最最最后见到芝麻卷真系忍唔住叫埋🤷🏻♀️ 我都知好变态三个人叫咁多野食,不过真系忍唔住🤣 芝麻卷系值得推介既,佢热辣辣,唔甜唔腻唔痴牙,一啖咬落去咀内有淡淡既芝麻香
最最最开心系两只毛孩都可以跟住我地饮茶🤤 茶楼都有好多枱客有带狗狗黎食野,好在天气唔热唔晒,系outdoor食野都唔会流晒汗咁,不过如果over 30度怕热既你就要考虑下啦。
黎翻个小总结先,彩龙茶楼呢d旧式酒楼系香港真系买少见少,好值得大家特登去试下。呢到既食物质素亦算高,虽然价钱唔会话因为地点偏僻而特别平,但当支持一下所净无几既正宗港式饮茶都掋啦🤣 另外,彩龙系有一个好大停车场比大家泊车既,泊好车后有个伯伯会收钱,每架车收$50,比左钱后伯伯会比翻张粉红色既卷你去彩龙饮茶埋单时当$50用,换言之,泊车系免费嫁🤗
最后大家要留意佢既营业时间系去到下午3点嫁乍,唔好去摸门钉丫🤣